Beurs wacht op Greenspan

Beleggers en handelaren wachtten vanmorgen op de uitkomst van de vergadering van de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalende orgaan van de Amerikaanse centrale banken, dat vandaag en morgen vergadert over de Amerikaanse rente. Hoewel internationaal een verhoging van de geldmarktrente met 0,25 procentpunt tot 5 procent wordt verwacht, nam de handel het zekere voor het onzekere en toonde weinig activiteit.

Ceteco was een van de weinige fondsen die opvielen met een forse koersverschuiving. Het handelshuis was enkele dagen lang vast gestemd geweest op geruchten dat het een sterke partner zou hebben gevonden. Vanmorgen kwam het bestuur met een duidelijke ontkenning. Onder meer die mededeling leidde tot een koersdaling van bijna 15 procent, van 10,05 naar 8,55 euro. Ceteco deelde ook mee dat er problemen zijn met de verdere financiering en dat het in het eerste halfjaar opnieuw flink verlies zal lijden.

De AEX-index stond tegen het middaguur 0,88 punt lager op 562,84. Van de grote fondsen was Philips met een winst van 95 eurocent een uitschieter, op 94,70 euro. In de financiële hoek deden Aegon en AOT het redelijk. De verzekeraar voegde 65 eurocent aan de koers toe op 74,15 euro. Beurshandelaar AOT mocht omhoog naar 10,40 euro.

Automatiseerder Getronics won een halve euro op 37,70 euro. Daarbij speelde de aankondiging een rol dat het concern opnieuw een onderdeel van de Italiaans Olivetti wil overnemen.