Barak houdt Likud buiten zijn regering

De gekozen socialistische premier Ehud Barak heeft gisteren de Likud-partij van de aftredende premier Netanyahu definitief als coalitiepartner uitgesloten.

In de eindsprint naar de vorming van een nieuwe regering heeft hij de voorkeur gegeven aan een coalitie met Shas, de Sefardische ultraorthodoxe partij. Shas was vorige maand de grote verrassing in de algemene verkiezingen toen deze partij van Israeliërs met een Afrikaanse en Aziatische achtergrond van 10 op 17 zetels in de Knesset kwam en daardoor in grootte de derde partij werd. Met Shas in zijn coalitie maakt Barak de komende twee dagen een uitstekende kans om een brede regeringscoalitie te formeren die op 77 van de 120 zetels in de Knesset kan rekenen. Tien Arabische parlementariërs, die voor de aangekondigde vredespolitiek van Barak zijn maar buiten de regeringscoalitie zijn gehouden, kunnen deze meerderheid doen groeien tot 87 stemmen.

Volgens de kieswet heeft de gekozen premier 45 dagen de tijd om een regering te vormen. Indien hem dat niet lukt, worden opnieuw verkiezingen gehouden. Het ziet er naar uit dat Barak de strijd tegen de klok wint en de zeer gecompliceerde vorming van een nieuwe regering voor vrijdag afrondt.

Het in de regering loodsen van Shas is het grootste probleem waarvoor Barak kwam te staan. De Burgerrechtenpartij van Jossi Sarid (10 zetels), een radicale zusterpartij van de Arbeidspartij, weigerde principieel met de fundamentalistische Shas-partij in een regering te zitten. Voor Barak was Shas ook taboe zolang de partij werd geleid door Arye De'eri die wegens corruptie tot 4 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. De'eri is in ieder geval voorlopig door de Shas-leiding aan de kant gezet. Voor Barak was dat voldoende om met Shas in zee te gaan. De Burgerrechtenpartij daarentegen bleef dwars liggen. Sarid en zijn aanhangers willen een regering zonder fundamentalisten om, zoals zij zeggen, het Israelische volk ,,nieuwe hoop te geven''.

Intussen heeft de Burgerrechtenpartij van Barak enkele zware portefeuilles aangeboden gekregen. Het ziet er nu naar uit dat de Burgerrechtenpartij zich bij een coalitie met Shas zal neerleggen. Door de soepele opstelling van Shas inzake het vredesproces met Arabieren en Palestijnen is deze partij voor Barak een aantrekkelijke coalitiepartner.

Met Shas, de Thora-partij (5) en de Nationale Religieuze Partij (5) heeft Barak een duidelijke `joodse meerderheid' om met Syrië en de Palestijnen over vrede te onderhandelen.