Animo voor Telekom

Ongeveer 20.000 Nederlanders hebben gisteren voor 400 miljoen euro aandelen Deutsche Telekom gekocht. Verder staken een half miljoen Italianen, 50.000 Spanjaarden en 30.000 Fransen geld in de jongste emissie van het Duitse telecombedrijf.

Daarmee claimt Deutsche Telekom de eerste succesvolle `pan-Europese aandelenemissie'. Naast Duitse beleggers konden voor het eerst ook particuliere beleggers uit andere landen van de eurozone tegen dezelfde voorwaarden op de uitgifte van de 250 miljoen aandelen (à 39,50 euro) inschrijven. Vroege inschrijvers kregen 2 euro korting.

In totaal verkocht Deutsche Telekom 30 procent van de stukken buiten Duitsland. Het concern haalde daarmee zo'n 3 miljard euro uit het buitenland. Bestuursvoorzitter R. Sommer was gisteren tevreden met wat hij ,,de Europese steun'' noemde.

In totaal namen 1,7 miljoen particulieren deel aan de emissie van het telecombedrijf. Deutsche Telekom is daardoor in Duitsland de onderneming geworden met het grootste aantal particuliere aandeelhouders en tegelijk 's werelds grootste wat het aantal buitenlandse particuliere beleggers betreft.

Volgens ABN Amro, lid van het banksyndicaat dat de emissie begeleidde, geeft het succes van de Duitsers aan hoe groot het potentieel is van een Europese emissie. Daar staat tegenover dat de marketing veel inspanning vereist. ,,We hebben alle registers moeten opentrekken maar dat was wel de moeite waard'', aldus de bank.

De nieuwe aandelen Deutsche Telekom werden gisteren op de beurs van Frankfurt goed ontvangen. Het fonds opende gisteren op 40 euro en sloot op 40,30. Rond het middaguur was de notering vandaag 40,15 euro.