Aanval op kantoor van VN in O-Timor

Bij een aanval door ongeveer honderd leden van een pro-Indonesische militie op een kantoor van de Verenigde Naties in Oost-Timor zijn vanochtend 12 mensen gewond geraakt. Dat heeft de VN-woordvoerder in de Oost-Timorese hoofdstad Dili, David Wimhurst, gezegd.

Vanuit het kantoor in de plaats Maliana, in het westen van de omstreden Indonesische provincie, wordt het referendum voorbereid waarbij de bevolking van Oost-Timor zich in augustus mag uitspreken over een autonome status binnen Indonesisch staatsverband of onafhankelijkheid. VN-woordvoerder Wimhurst zei dat zich vanochtend een menigte had verzameld, waaronder zich leden van de militie bevonden. In het kantoor zaten op dat moment VN-vertegenwoordigers en een aantal mensen die daar hun toevlucht hadden gezocht. Het kantoor werd volgens Wimhurst met stenen bekogeld. Een Zuid-Afrikaanse VN-vertegenwoordigster raakte aan haar been gewond, elf Oost-Timorezen liepen hoofdwonden op. Volgens Oost-Timorese bronnen raakte ook een Australische VN-vertegenwoordiger zwaar gewond en werden twee VN-voertuigen in brand gestoken.

Intussen bereikten deelnemers aan vredesonderhandelingen tussen strijdende partijen op Oost-Timor vanochtend in Jakarta overeenstemming over de wijze waarop een eerder akkoord over een wapenstilstand zal worden uitgevoerd. Aan de onderhandelingen onder leiding van de katholieke kerk wordt onder meer deelgenomen door de gevangen leider van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging CNRT, `Xanana' Gusmão. Ook de Nobelprijswinnaar Ramos Horta, activist voor een vrij Oost-Timor, neemt deel aan de besprekingen. Daarnaast zijn rond 60 vertegenwoordigers van groepen uitgenodigd.

Sinds de Indonesische president Habibie in januari dit jaar bekendmaakte dat Oost-Timor, dat in 1976 door Indonesië werd geannexeerd, volgend jaar mogelijk onafhankelijk wordt, hebben pro-Indonesische milities tijdens terreurcampagnes tientallen mensen gedood. Volgens verschillende bronnen worden deze milities gesteund door onderdelen van het Indonesische leger die economische belangen hebben in het gebiedsdeel. Ook blijkt uit uitgelekte documenten dat de milities gelden ontvangen hebben van het sociale vangnet, bedoeld om de effecten van de crisis in Indonesië voor de allerarmsten te verzachten.