`Zuivering zorgvuldig georganiseerd'

In Kosovo zijn Servische documenten gevonden die volgens het Britse blad The Observer aantonen dat de etnische zuivering van Kosovo zorgvuldig is gepland en voorbereid. De documenten zouden aantonen, dat de verdrijving van de Kosovaren en de massale roof van hun bezittingen, gevoerd onder de codenaam `Operatie Hoefijzer', geenszins spontaan was. De auteur van dat plan is een generaal, Sreten Lukic.

De honderden documenten werden door Servische politietroepen achtergelaten toen ze zich uit Kosovo terugtrokken. Ze lieten volgens The Observer genoeg bewijsmateriaal achter om het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië in staat te stellen een groot aantal personen in staat van beschuldiging te stellen. De documenten bevinden zich nu in handen van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, dat ze aan het tribunaal wil overhandigen.

Op grond van de documenten is het volgens The Observer mogelijk tientallen leger- en politie-officieren te identificeren voor, tijdens en na de executie van Kosovaren. De documenten kunnen ook leiden tot de identificatie van commandant `Mica', die honderden mensen als menselijk schild heeft ingezet in een commandopost in Koriša. Koriša werd op 13 mei door de NAVO gebombardeerd, waarbij 87 Kosovaren werden gedood. Verder bevatten de documenten de namen van tien Servische militairen die op 26 maart 105 Kosovaren executeerden.

Vrijdag hielden Britse KFOR-troepen in Kosovo een medewerker van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken aan, die betrokken zou zijn bij in totaal 56 moorden. De man werd opgepakt in het dorp Lipijan. (Reuters, AP)