WITTE BONENSOEP MET GREMOLATA

Een deel van het succes van kookboekenwinkel Books For Cooks is te danken aan de heerlijke geuren die je komen aanwaaien uit het kleine keukentje achter in de winkel. De eigenares en oprichter van de winkel, Heidi Lascelles, heeft bedacht om recepten uit de kookboeken te testen en het resultaat als lunch aan te bieden aan kopers en passanten. De koks en kokkinnen wisselen van dag tot dag. Wat bleek: niet alle recepten uit kookboeken kloppen. De winkel besloot boekjes uit te geven onder de titel Cook Book met testresultaten, favoriete boeken, en eigen recepten. De ruimte om te eten is klein, dus reserveren gewenst. (0)171-221-1992. Een driegangen lunch kost 10 pond. Wijn moet je zelf meenemen of om de hoek, op Kensington Park Road bij de wijnwinkel Corney & Barrow kopen. Mijn lunch, met als kokkin Deborah uit New York, begon met witte bonensoep met fontina gremolata (gremolata is een mengsel van kaas, knoflook en kruiden). Als hoofdgerecht een keuze uit ricotta-tijmtaart of een pie met rundvlees gestoofd in Guinesbier, beide met salade. Als dessert lemon polenta cake of choccie Brownies en/of koffie. In dezelfde straat zijn winkels met tuinboeken, reisboeken, keramiek, kruiden en op de nabijgelegen Portobello road is veel te beleven.

Week de bonen een nacht in ruim koud water. Breng de bonen met twee liter water, de spekblokjes en de bouillontabletten aan de kook. Pel en snipper de ui. Schil de wortel en snijd die in blokjes. Kook stukjes ui en wortel ongeveer 1 uur in de soep mee. Snijd de bleekselderij in boogjes en kook die de laatste 20 minuten in de soep gaar. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. Op smaak brengen met zout en peper. Roer de kaas, de tijm en de knoflook door elkaar. Schep de soep in kommen strooi wat van de gremolata erover. Geef er ciabattabrood of stokbrood bij.