`Wil Israel ons met deze agressie tot vrede dwingen?'

In de huidige geweldsronde tussen Israel en Libanon is Israel de schuldige, zegt de Libanese premier Selim al-Hoss. En de gekozen Israelische premier, Ehud Barak, gaat voor hem niet vrijuit. ,,Wat heeft hij gedaan om de agressie te stoppen?''

Voor velen was dit gewoon de zoveelste ronde van geweld in het zuiden van Libanon, maar voor de Libanese premier Selim el-Hoss bestaat er geen twijfel. ,,Israel is in deze ronde de schuldige, het gaat opnieuw om een grootschalige, misdadige agressie tegen Libanon. Het is een patroon, om de drie jaar krijgen wij zo'n aanval te verwerken'', zei hij zaterdag in een vraaggesprek in Beiroet. ,,Er was er een in 1993, in `96 en nu weer.''

Hoss heeft veel geduld en kan goed luisteren. De Libanezen weten dat ze met hem aan het roer geen onverhoedse beslissingen of avonturen hoeven te vrezen. Hoss heeft misschien niet de flair van zijn voorganger Hariri - en zeker niet diens fortuin - maar in deze moeilijke tijden kan hij op veel vertrouwen rekenen bij de bevolking. Deze in de VS geschoolde econoom is in ruim twintig jaar aan zijn derde regering toe, maar je kunt ook zonder afspraak altijd eens bij hem thuis langslopen, iedereen is er welkom.

Israel wijst erop dat de fundamentalistisch-shi'itische militie Hezbollah vanuit Libanese dorpen Israelische soldaten onder vuur heeft genomen, met de burgers als menselijk schild, en vervolgens, na het Israelische artillerie-antwoord, raketten op Noord-Israel heeft afgevuurd. ,,Wij zijn in principe tegen aanvallen vanuit Libanon op Israel'', aldus Hoss, ,,maar je moet wel bedenken dat de aanvallen van Hezbollah een reactie waren op eerdere aanvallen van Israelische kant die aan Libanese burgers het leven hebben gekost.''

Wat betekent dit nu allemaal voor het vredesproces?

Voor premier Hoss belooft het niet veel goeds. ,,Wat wil Israel met deze agressie tegen ons land bereiken? Willen zij ons op die manier tot vredesonderhandelingen dwingen?''

Een paar dagen voor de aanvallen heeft de Syrische president Assad zich zeer complimenteus geuit over de gekozen Israelische premier Ehud Barak. Hij vond de Israeliër iemand die sterk staat en met wie onderhandeld kan worden. Maar Hoss had vrijdag tijdens een persconferentie een voor een Libanese premier, die immers onder Syrische voogdij staat, opmerkelijk andere visie op Barak: hij zei dat deze de luchtaanvallen samen met vertrekkend premier Netanyahu had beraamd. Hoss zaterdag: ,,Wij maken geen onderscheid tussen de ene of de andere Israelische leider. Als Ehud Barak niet verantwoordelijk is voor de bombardementen, wat heeft hij dan gedaan tijdens de lange uren van luchtaanvallen tegen Libanon? Wat heeft hij gedaan om de agressie te stoppen? We hebben niets in die zin opgevangen.''

Uiteenlopende visies in Damascus en Beiroet?

,,Nee, er bestaan geen uiteenlopende visies tussen ons en de Syriërs, maar wij kunnen op Barak niet rekenen, voor we met onze eigen ogen zien wat hij voor plannen heeft in Libanon.'' Hij heeft veel vragen bij de belofte van Barak om binnen het jaar de Israelische troepen terug te trekken uit Libanon. ,,Toen hij dat had gezegd, voegde hij daaraan toe dat dat moest gebeuren op basis van een akkoord met Libanon. Wij vragen ons wel af wat voor een akkoord hij wel met ons wil sluiten. Als hij op een apart vredesakkoord met Libanon uit is, kan hij het wel vergeten. Daar is geen sprake van. Wij gaan samen met Syrië over de vrede met Israel onderhandelen en we tekenen niets in ons eentje. En hij krijgt ook geen veiligheidsgaranties van Libanon, aangezien Israel zich niet houdt aan resolutie 425 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Israel moest volgens de VN zijn troepen al 25 jaar geleden terugtrekken uit Libanon. Dus waar wachten ze op?''

,,Weet u, wij zijn altijd tegen Libanese aanvallen op Israel zelf gekant geweest, maar we geloven in de verzetsbeweging (Hezbollah) en we steunen haar moreel en politiek. Ik denk dat het gewettigd is ons tegen de bezetting van ons land te verzetten. Hezbollah is een groep vrijheidsstrijders, en wij steunen hen - wat dat betreft mag je gerust spreken van een nationale consensus.''