Wettige wiet

Waarom kunnen de partijen softdrugs, die nu regelmatig door justitie in beslag worden genomen en daarna verbrand, niet aan coffeeshops verkocht worden? Deze gedachte kwam bij me op toen Wallage een legale aanvoer van softdrugs voor coffeeshops wilde. De verse burgemeester van Groningen volgt het spoor van zijn collega Stekelenburg, die een gecontroleerde wietteelt nastreeft voor de softdrugswinkels in Tilburg.

Volgens de wet van vraag en aanbod zal het verkopen van geconfisceerde softdrugs aan coffeeshops de prijzen doen dalen. Nu lachen softdrugshandelaren in hun vuistje als de politie buitgemaakte softdrugs vernietigt, want dát vermindert niet de vraag of de handel erin, integendeel.

Maar de overheid mag toch niet handelen in softdrugs? Dan richten we daar toch een geprivatiseerd, door de staat gedoogd en door de Rekenkamer gecontroleerd softdrugsverkoopbureau voor op? Als de staat gedoogt dat softdrugs worden afgeleverd bij de achterdeur van coffeeshops, dan mag hij dat toch ook doen met door hem zelf eerlijk geconfisceerde softdrugs? Dan hebben de criminelen niet langer een door de staat gegarandeerd monopolie op de softdrugsmarkt, maar een concurrent die hun markt verpest.

    • Pek van Andel