Wetten van Neurenberg gevonden

,,In het zekere besef dat de reinheid van het Duitse bloed de fundamentele voorwaarde vormt voor de toekomst van het Duitse volk, en voorzien van de onwankelbare wil om de Duitse natie te beschermen voor de tijden die komen, heeft de Rijksdag unaniem het volgende besloten.''

Zo beginnen de wetten van Neurenberg van 15 september 1935, die de rassenscheiding tussen Duitsers en joden een wettelijke basis moesten geven. De oorspronkelijke tekst, verpakt in bruin papier en verzegeld met rode was waarin een hakenkruis was gestempeld, bleek te liggen in een kluis van de Californische Huntington-bibliotheek in de buurt van Los Angeles, zo maakte bibliotheek-directeur Robert Skotheim eind vorige week bekend. Generaal Patton had de tekst na de bezetting door de geallieerden van Duitsland in 1945 cadeau gedaan aan de biblotheek. Troepen van generaal Van Fleet hadden de documenten in een kluis in Eichstadt bij Neurenberg gevonden. Van Fleet had ze aan Patton gegeven, die bevriend was met de stichter van de biblotheek, de spoorwegmagnaat Henry Huntington.

De wetten van Neurenberg verboden gemengde huwelijken van joden en Duitsers en seks buiten het huwelijk door Duitsers met joden. Ook mochten geen joden in Duitse huishoudens worden aangenomen. Wetenschappers hebben kritiek geuit op het late moment van de aankondiging door Skotheim, die wist dat de wetten in de kluis lagen. Hij had ze daar laten liggen omdat zijn instelling niet gespecialiseerd is in Duitse geschiedenis. (AP)