Veiligheid pinpas bij buitenlands gebruik in geding

Veel mensen klagen bij de Consumentenbond over `het gemak' waarmee ze in het buitenland kunnen betalen met hun pinpas. In een groeiend aantal winkels wordt aan de kassa de pincode niet gevraagd. Daardoor is de veiligheid van het betaalmiddel in het geding. ,,Dieven of onbevoegden hebben dan vrij spel en misbruik ligt op de loer'', aldus een zegsman van de consumentenorganisatie.

De Consumentenbond heeft naar aanleiding van de klachten de banken aangesproken op de gang van zaken. ,,Die beweren er weinig aan te kunnen doen. Wij pleiten daarom voor een blokkade voor deze manier van betalen. Afrekenen met de pinpas moet uitsluitend mogelijk zijn met de bijbehorende pincode.''

De Nederlandse banken twijfelen niet aan de veiligheid van de pinpas in het buitenland. Volgens Interpay, de organisatie die het betalingsverkeer voor de Nederlandse banken regelt, leiden betalingen in het buitenland zonder pincode niet tot meer klachten van rekeninghouders. Het afwijkende gebruik van de pinpas in een aantal Europese landen komt door de keuze voor een ander identificatiesysteem.

Zo kennen de betalingssystemen bij Britse, Franse en Italiaanse winkeliers het gebruik van de pincode niet. Nederlanders die daar met hun pinpas betalen identificeren zich met een handtekening.

Met de massale zomeruittocht voor de boeg vindt de Consumentenbond het noodzakelijk vakantiegangers te attenderen op het risico van de pinpas in het buitenland. Behalve voor enkele landen aan de Middellandse Zee geldt de waarschuwing ook voor België en Groot-Brittannië, zo blijkt uit een artikel in de Geldgids van deze week.

,,De banken schrijven deze gang van zaken toe aan de versoepeling van het internationale betalingsverkeer. Voor consumenten levert dat echter een extra risico op. Bij misbruik geldt een eigen risico van 300 gulden. Zonder de bijbehorende code is een pinpas vergelijkbaar met een creditcard. Daarvoor geldt een eigen risico van honderd gulden'', aldus de zegsman.

Ondanks het gesignaleerde risico wil de Consumentenbond het gebruik van de pinpas in het buitenland niet afraden. ,,De pinpas zou evenwel voorbehouden moeten blijven om geld uit de muur te halen of op te nemen. Voor zover wij weten is de pincode daarvoor nog wel overal vereist. Wie in een winkel of restaurant afrekent kan dat het beste contant doen of met een creditcard'', zo luidt het advies. (ANP)