Tegenslagen inspireren sprinter Van Balkom

Patrick van Balkom had zaterdag een baaldag. Eerst werd de 24-jarige sprinter op deze eerste dag van de Nederlandse atletiekkampioenschappen in Apeldoorn onttroond op de 100 meter. Later ging de nieuwe kampioen, Troy Douglas, ook nog per ongeluk met zijn spike op de blote voet van Van Balkom staan. Dat deed flink pijn. Uit vijf gaatjes stroomde bloed. ,,Leuk is anders'', sprak het slachtoffer.

De teleurstelling en de pijn bleken de beste motivatie voor Van Balkoms tweede NK-dag. Hij liep zelfs met tegenwind op het laatste rechte eind de snelste 200 meter uit zijn carrière. Zijn 20,36 betekende een fraai nationaal record en tevens de limiet voor de aanstaande wereldkampioenschappen in Sevilla. ,,Ik wilde hier ook wel iets winnen'', was de simpele verklaring van de uitgelaten Van Balkom.

Iedereen hing na afloop aan zijn lippen. Dat was een dag eerder na de 100 meter nog heel anders. Als nummer drie op de 100 meter, achter Douglas en Nathanaël Esprit, had Van Balkom er wat verloren bij gestaan. ,,En het was toch mijn beste 100 meter ooit. Maar ja, die andere twee liepen harder'', besefte Van Balkom die wijze raad kreeg van zijn trainer, Peter Verlooy. ,,Als je in de picture wilt staan, moet je winnen, heb ik hem gezegd'', aldus Verlooy. Dat gebeurde en Van Balkom kreeg zijn welverdiende aandacht. ,,Het kan nog harder'', voorspelde de recordhouder. ,,Ik ben nog niet in supervorm.''

Het waren afgelopen weekeinde vooral de kampioenschappen van de sprinters. Op het sfeervolle complex van AV'34 bleken snelle tijden mogelijk. ,,De baan is wat kaal en dat is gunstig voor de sprint'', aldus Van Balkom. Zaterdag was het Troy Douglas die de show stal. De aandacht ging voor de finale van de 100 meter uit naar Esprit en Van Balkom, maar op baan één kwam de 36-jarige atleet uit Bermuda ineens voorbijgestoven. De prachtige tijd van 10,16 was een flinke verbetering van zijn 10,32 uit 1996.

Ten onrechte kondigde de speaker op de Apeldoornse baan aan dat er een Nederlands record was gelopen. Douglas komt weliswaar sinds verleden jaar voor Nederland uit, maar hij heeft nog geen Nederlands paspoort en kan dus geen Nederlands record lopen. Formeel krijgt Douglas drie jaar na zijn huwelijk met zijn Haagse echtgenote zijn paspoort. Dat zou in september 2000 zijn. Aangezien dat weleens kan samenvallen met de Olympische Spelen in Sydney heeft de technisch directeur van de atletiekunie KNAU, Bert Paauw, de atleet geadviseerd dat hij moet proberen het document eerder in zijn bezit te krijgen. ,,Ik hoop dat hij het belang er van inziet. Om aan de Spelen mee doen, heeft hij in tegenstelling tot een EK of WK een Nederlands paspoort nodig.''

Douglas kon er zaterdag zelf niet mee zitten. Hij lag na zijn winnende 100 meter dubbel van het lachen en sprak over ,,een trainingswedstrijdje''. De 200 meter is het hoofdnummer van Douglas, maar zijn trainer Henk Kraaijenhof vond het verstandiger als hij bij de NK alleen de 100 meter zou lopen. En dat pakte uitstekend uit. Douglas vierde na afloop zijn feestje samen met Esprit, die als tweede eindigde. De 21-jarige Antilliaan noemde Douglas ,,my hero''. Esprit had voor het eerst tegen Douglas gelopen tijdens de Centraal-Amerikaanse Spelen in '97 en daar gaf de veteraan hem een paar goede adviezen. Esprit sloeg in Apeldoorn dankbaar zijn arm om de schouders van zijn raadgever.

Bijna was Esprit de grote held geworden. In de halve finale van de 100 meter kwam hij tot de voor Nederlandse begrippen onwaarschijnlijke tijd van 10,05. Dat was zelfs harder dan de Amerikaanse oud-wereldkampioen Leroy Burrell die in 1994 in Hengelo de snelste 100 meter op Nederlands grondgebied liep (10,08). Een beetje meer rugwind dan toegestaan, 2,1 meter per seconde, verpestte het wondertje. De tijd werd niet erkend. De grieperige Esprit zei dat zijn succesperiode nog wel zou komen. Omdat Douglas het juiste paspoort niet had, bleef hij in elk geval in bezit van het Nederlands record. Esprit, die internationaal voor de Nederlandse Antillen uitkomt, liep drie weken geleden bij de Amerikaanse studentenkampioenschappen een tijd van 10,20. Maar het is ook nog niet zeker of deze tijd geldig wordt verklaard, omdat de atleet niet op doping werd gecontroleerd.

Hoewel Esprit geen titel wist te bemachtigen – ook op 200 meter werd hij tweede – had hij in Apeldoorn wel de uitstraling van een kampioen. Hij werd vanaf de tribune gesteund door een grote en luidruchtige aanhang, leden van de christelijke gemeenschap New Song waarvan zijn vader, een ex-sprinter, voorganger is op de Antillen. Zijn aanwezigheid werkte bovendien inspirerend op de andere sprinters. Voor Van Balkom was Esprit in de finale van de 200 meter hét mikpunt. ,,Ik was heel blij met de baanindeling. Esprit liep voor me, hij in baan vier, ik in drie. Beter kon ik het niet treffen.''

Door de kwalificatie van Van Balkom en Douglas is de Nederlandse afvaardiging voor de WK in Sevilla uitgebreid van zes naar acht. Eerder plaatsten zich al Rens Blom (polsstok), Corrie de Bruin (kogelstoten), Lieja Koeman (kogel), Robin Korving (110 meter horden), Kamiel Maase (10.000 meter) en Chiel Warners (tienkamp). Technisch directeur Bert Paauw verwacht dat de ploeg uit minstens vijftien atleten en atletes zal bestaan. De WK-deelname van De Bruin is onzeker door een heupblessure. Ze werd in Apeldoorn twee keer verslagen, bij het kogelstoten en het discuswerpen.