Spurs kampioen profbasketbal VS

San Antonio Spurs is voor het eerst in de geschiedenis van het Amerikaanse profbasketbal kampioen geworden. Vrijdagnacht won het team uit de Texaanse stad in New York met 78-77 de vijfde wedstrijd in de finales van het NBA-kampioenschap van de Knicks. Daardoor werd de stand 4-1 in het voordeel van de Spurs.

De ploeg van Tim Duncan en David Robinson speelde in de Madison Square Garden van New York klaar wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden. De thuisploeg die als favoriet was gestart aan de finalereeks, moest opnieuw zijn meerdere erkennen in de Spurs. En weer was de 23-jarige man van de Maagdeneilanden, Tim Duncan, de uitblinker bij de bezoekers. Met 31 punten was hij de topscorer aan Spurs-kant. Zijn grote rivaal bij de Knicks, Latrell Sprewell, kwam tot 35 punten. Maar deze miste wel in de laatste seconden de kans om de Knicks alsnog de overwinning te bezorgen.

Duncan werd na afloop ook tot MVP (meest waardevolle speler) van het jaar gekozen. Hij beëindigde het seizoen met een gemiddelde met 27.4 punten. Hij ondervond in zijn tweede jaar bij de Spurs veel steun van David Robinson (bijgenaamd `The Admiral'). Eindelijk had deze 33-jarige routinier de wereldtitel gewonnen. De duels tussen de Spurs en de Knicks werden vooraf geafficheerd als de duels tussen de twee sterren van post-Jordan tijdperk, Duncan en Sprewell. De eerste is een brave teamspeler, de tweede een egotripper die vorig jaar negatief in het nieuws kwam toen hij als speler van Golden State Warriors zijn coach mishandelde. Pas na een lange schorsing mocht hij weer spelen.

Bij de Knicks steeg Sprewell soms tot grote hoogte, bijgestaan door Allan Houston en Marcus Camby en Patrick Ewing, van wie de laatste de finales door een blessure niet kon spelen. Sprewells individuele kwaliteiten waren niet voldoende om het team van Duncan te verslaan.