Peking stopt stroom migranten naar Hongkong

Meer dan 200 Chinezen uit het vasteland van China zijn gisteren in Hongkong de straat op gegaan om te protesteren tegen een uitspraak van het Chinese parlement, het Chinese Nationale Volkscongres (NPC). Dat heeft zaterdag de vestiging van honderdduizenden Chinese kinderen van ouders met een permanente verblijfsstatus in Hongkong onmogelijk gemaakt. De uitspraak van het NPC weerlegt een beslissing van Hongkongs hoogste rechterlijke instantie, de Raad van Hoger Beroep. Die besloot begin dit jaar dat, overeenkomstig de letter van Hongkongs mini-wetgeving, kinderen van ouders met een permanente verblijfsstatus in Hongkong het recht hebben zich daar te vestigen. Volgens alle 160 leden van het permanent comité van het Volkscongres was die uitspraak van de Raad van Hoger Beroep onjuist en hadden de rechters eerst het NPC moeten raadplegen. Migratie uit het vasteland naar Hongkong zou onder de jurisdictie van Peking vallen.

Het is voor het eerst sinds de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China, deze week twee jaar geleden, dat sprake is van actieve inmenging door Peking in Hongkongse aangelegenheden. Na de overdracht behield Hongkong een hoge mate van zelfstandigheid. Alleen besluiten op het gebied van defensie en buitenlandse zaken zijn in handen van Peking. Vandaar dat vooral juristen en het pro-democratisch kamp in Hongkong afkeurend hebben gereageerd op het besluit van het Volkscongres. Volgens hen heeft de regering van Hongkong, die het verzoek tot inspraak heeft gedaan, de juridische onafhankelijkheid van Hongkong verkwanseld. Een uitspraak van de Raad heeft nu alleen nog rechtsgeldigheid wanneer de regering het er mee eens is, zo menen zij.

Volgens Hongkongs hoogste politieke leider, de door Peking aangewezen chief executive Tung Chee-hwa, zijn die beschuldigingen onterecht. ,,Dit was de enige oplossing van het probleem.'' Met de herinterpretatie door Peking zal het aantal Chinezen die het recht krijgen zich te vestigen in Hongkong worden beperkt tot 200.000. Als de uitspraak van de Raad kracht van wet was geworden, dan had Hongkong volgens de regering kunnen rekenen op een instroom van 1,67 miljoen migranten.