Moerenhout mag niet winnen bij Rabo

,,Dit is hem'', riep Jan Janssen op de VIP-tribune bij de finish gedecideerd toen Rabobank-renner Koos Moerenhout uit de kopgroep wegsprong. De eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France (1968) was ervan overtuigd dat hij zojuist op een tv-scherm langs de Rijksstraatweg in Gulpen de beslissende demarrage in het Nederlands kampioenschap had gezien.

Maar als er gisteren in het Zuid-Limburgse heuvelland één renner was die niet mocht winnen, dan was het de 25-jarige Moerenhout. Onlangs wees hij een aanbod van manager Jan Raas voor een nieuw contract als te mager van de hand. Zo goed als zeker rijdt Moerenhout in 2000 in een andere ploeg. Dus werd de aanvalslustige desperado voor de zoveelste keer teruggepakt. ,,Ik heb in elk geval bewezen dat ik een belangrijke aanvulling op de ploeg kan zijn en dat het onbegrijpelijk is dat ze me laten gaan'', zei `de man die niet mocht winnen' nadat hij als zevende over de streep was gegaan.

De beslissende demarrage kwam op naam van Moerenhouts ploeggenoot Maarten den Bakker, de bescheiden renner die er zelden in slaagt een wedstrijd af te maken. Tien jaar geleden was hij al Nederlands kampioen bij de amateurs, een prestatie die hem zijn eerste profcontract opleverde, bij PDM. Nederlands kampioen bij de profs was Den Bakker ook in 1996.

,,Deze overwinning is mooier, omdat het Nederlandse wielrennen in de lift zit. Dat geeft deze trui meer gewicht'', aldus een van de weinige topwielrenners die niet naar het belastingvriendelijke België zijn verhuisd. Boerenzoon Den Bakker woonde daar kort, nu is hij gelukkig in Heenvliet, tevens de woonplaats van zijn ouders. ,,Hij kon niet wennen in België'', zei Cent den Bakker, vader van de kampioen. Met zijn vrouw keek hij naar zijn zoon op het erepodium, met vochtige ogen. ,,Hij is een polderjongen.''

Regerend kampioen Boogerd, een naar België geëmigreerde stadsjongen uit Den Haag, verliet het NK gistermiddag via de achterdeur. Veel moeite had hij niet gedaan om zijn trui te verdedigen. De kopman van Rabo werd gisteren uitgejouwd door het publiek omdat hij de slag had gemist en zijn krachten spaarde. Mede doordat hij het boegeroep niet meer kon aanhoren, gaf hij vier ronden voor het einde op.

,,Het was een slagveld'', verzuchtte Den Bakker na afloop van de 226 kilometer lange strijd om de rood-wit-blauwe trui. In een nerveuze koers waren vele ontsnappingen voorafgegaan aan de solo die Den Bakker meer dan een ronde voor het einde van het NK had ingezet. ,,Bij ons in de ploeg werd al snel geroepen dat we de koers hard moesten maken'', zei Den Bakker, die met frisse tegenzin meeging in het spervuur van demarrages.

Het ging zo hard en de strijd was zo fel, dat Den Bakker halverwege een inzinking kreeg. Hij was ook bang dat zijn ploeg zich zou `opblazen'. ,,Het was een beetje voorbarig de koers zo vroeg te openen'', oordeelde de winnaar. ,,Als dat later was gebeurd, had de koers wellicht nog hetzelfde verloop gekend. Op deze manier was het niet leuk koersen. Gelukkig had ik mijn beste benen in de finale. Het was een zwaarbevochten titel.''

Den Bakker beschouwt zijn overwinning in Gulpen als een kroon op zijn fraaie voorseizoen. Hoogtepunt in de eerste helft van dit jaar was tot gisteren zijn fraaie prestatie in het `Ardense weekend'; in de Waalse Pijl werd hij tweede achter medevluchter Michele Bartoli, een paar dagen later eindigde hij als derde in Luik-Bastenaken-Luik achter Frank Vandenbroucke en ploeggenoot Boogerd. De renner die in het klassement over die beide wedstrijden het hoogste eindigt, wordt daarvoor traditioneel beloond met een bos bloemen en een trofee. Dit jaar was dat Den Bakker, vlak voor Bartoli.

Net als in 1996 begint Den Bakker zaterdag in de kampioenstrui aan de Tour de France. Drie jaar geleden was dat een bijzondere ervaring, vertelde hij, omdat de Ronde van Frankrijk toen in Den Bosch startte. Al een klein beetje keek Den Bakker uit naar de traditie in de Tour waarbij alle nationale kampioenen door hun collega's worden gefeliciteerd. ,,Ze kijken toch met andere ogen naar je.''

De ploeg van TVM deed er gisteren alles aan de kampioenstrui terug te veroveren. De laatste TVM-renner die nationaal kampioen werd, was Maarten den Bakker, in '96. Een overwinning in Gulpen zou voor TVM een heel klein pleistertje zijn geweest op de gapende wond die was veroorzaakt door de beslissing van Jean-Marie Leblanc om TVM dit jaar uit de Tour de France te weren. ,,We zijn heel dichtbij de zege geweest'', meende TVM'er Servais Knaven, tweede op 1,13 minuut achter Den Bakker en voor zijn medevluchters Raymond Meijs en Raborenner Patrick Jonker. ,,Het zal vooral de eerste dagen wel moeilijk zijn'', keek de 28-jarige Knaven vooruit naar de TVM-loze Tour. Om zich niet in Nederland te hoeven verbijten over hun afwezigheid in Frankrijk gaan de renners van ploegleider Rooks en manager Priem tijdens de Tour twee weken op hoogtestage, mogelijk in Colorado.

Ook Raborenner Moerenhout volgt de Tour noodgewongen op ruime afstand van Frankrijk, thuis in Steenbergen. ,,Dat is frustrerend, want ik ben ik vorm'', aldus de renner die vorig jaar debuteerde in de Tour. De ploegleiding was daar zo tevreden over zijn knechtenwerk dat zelfs van `een openbaring' werd gesproken. Net zo makkelijk laten de bazen Moerenhout nu thuis, uiteraard als logisch gevolg van zijn weigering het aanbod van Raas te accepteren. ,,Ik heb het tuinameublement al naar beneden gehaald.''