Lek drukt koers Hoogovens

Gebrek aan financieel nieuws en het wachten op rentenieuws uit de Verenigde Staten leidden vanochtend tot een uiterst rustige handel op het Damrak. Bij gebrek aan omzet waren de veranderingen in de koersen minimaal. Alleen de koers van Hoogovens, die na het fusienieuws met branchegenoot British Steel de afgelopen weken fors gestegen is, liep wat schade op na het nieuws van afgelopen vrijdag dat er een miljoenenstrop geleden is door een lek in een van de staalovens van het bedrijf.

Hoogovens behoorde daardoor vanochtend prompt tot de grootste dalers onder de hoofdfondsen van de AEX. Aan het eind van de ochtend noteerde het aandeel 49,35 euro, een verlies van 65 eurocent. De AEX-index kwam na het middaguur uit op een licht verlies. De beursindex verloor 1,76 punten op 559,89.

De matte stemming op het Damrak wordt veroorzaakt door de bijeenkomst morgen van de Federal Reserve, het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten. De komende dagen zal blijken of er veranderingen komen in de officiële rentetarieven in de VS. Tot die tijd nemen beleggers een afwachtende houding aan. De obligatiemarkt vertoonde opnieuw een daling.

Softwarefabrikant Baan was vanochtend de grootste verliezer op het Damrak. Het aandeel moest ruim 2,5 procent inleveren op 14,85 euro. Dat analisten van ING een verdere stijging van Baan verwachten naar een niveau tussen 22 en 25 euro, kon de kooplust niet activeren. Voor Philips is volgens ING een niveau van 110 euro per aandeel haalbaar. Het elektronicaconcern ging vanochtend slechts 5 eurocent omhoog naar 93,05 euro.

Uitgever VNU was met een winst van ruim 1 procent tot 39,35 euro onder de hoofdfondsen de grootste stijger. Van de financiële waarden wist alleen Fortis een winstje te boeken. Het aandeel steeg met 15 eurocent naar 30,75 euro.