KRANT MET GEZAG

De beelden in de perszaal van de Tour de France spreken boekdelen. Naast elke laptop ligt een editie van L'Equipe opengeslagen. Deze Franse sportkrant, opgericht in 1946, is nog steeds toonaangevend tijdens de wielerkoers die zij in het verleden zelf organiseerde. De meeste verslaggevers citeren er zonder gêne uit. Ze hebben meestal geen tijd om de halve waarheden te verifiëren. Het onbelemmerd overschrijven heeft bij één journalist geleid tot een stijve nek. Drie weken turen naar krant en monitor is bijna net zo ongezond als drie weken klimmen en dalen op de racefiets.

De oplage en het waarheidsgehalte in L'Equipe lopen niet parallel. De krant telt dagelijks ruim 300.000 lezers en behoort met het Italiaanse La Gazzetta dello Sport tot de grootste Europese sportbladen. Maar hoe betrouwbaar is L'Equipe, dat snakt naar primeurs en chauvinisme als een deugd beschouwt? De overschrijvers komen regelmatig tot de conclusie dat hun bron onjuist is geïnformeerd.

L'Equipe schrijft over alle grote sporten in Frankrijk. Voetbal is de belangrijkste nieuwsvoorziening. De krant telt 23 voetbalverslaggevers, tegen tien voor de Tour. De krant introduceerde in 1956 de bekertoernooien in het Europese voetbal en stond aan de basis van de wereldbeker skiën en de Europese beker basketbal. Gezien de grauwe, luidruchtige opmaak hebben de koppensnellers in L'Equipe meer mogelijkheden dan de fotografen, die alleen op de voorpagina met kleur mogen werken.

In zijn berichtgeving over doping speelt L'Equipe een dubieuze rol. De krant voert een hetze tegen de Nederlander Hein Verbruggen. Als voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI) zou hij te weinig maatregelen nemen tegen het gebruik van verboden middelen. L'Equipe beïnvloedt de publieke opinie in Frankrijk, waar elke buitenlandse renner momenteel als een dopingzondaar wordt afgeschilderd. Gezien de zwakke prestaties van de Franse renners en de afwezigheid van een groot aantal buitenlandse favorieten moeten de verslaggevers de komende maand weer een proeve van bekwaamheid afleggen. Want de Tour heeft helden, en L'Equipe lezers nodig.

(Tekst Jaap Bloembergen)