KFOR kan anarchie Kosovo niet de baas

In Kosovo slaagt de internationale vredesmacht KFOR er niet in, een eind te maken aan de anarchie en de wraakacties van Kosovaren op Serviërs en zigeuners.

Op veel plaatsen zijn in Kosovo dit weekeinde huizen van Serviërs geplunderd en in brand gestoken en achtergebleven Serviërs verdreven. In het westen van Kosovo werd gisteren een heel Servisch dorp platgebrand, nadat de huizen waren leeggeroofd door Albanezen die aanvoerden dat ze de Serviërs aandoen wat die zelf de Albanezen hebben aangedaan. In Prizren hebben Duitse KFOR-troepen een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd, om de plunderingen een halt toe te roepen. Daartoe werd besloten nadat de KFOR-soldaten een gebouw van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK hadden ontdekt waar drie zigeuners – beschuldigd van collaboratie met de Serviërs in de oorlog – waren gemarteld. In Kacanik brandden zaterdagavond veertien huizen van Serviërs af.

Steeds meer Serviërs ontvluchten Kosovo. Honderdzestig hoogleraren en andere werknemers van de universiteit van Priština vertrokken zaterdag naar Servië.De zesduizend Serviërs in de stad Gnjilane willen ook weg, maar eisen bescherming van KFOR op hun uittocht. De vierduizend Serviërs die nog in de stad Orahovac wonen willen ook weg, maar ook hier weigert KFOR hun uittocht te begeleiden.

Rusland heeft gisteren een Iljoesjin met personeel naar Kosovo gestuurd dat de komst van 3600 Russische KFOR-soldaten moet voorbereiden. Het was het eerste vliegtuig dat op het heropende vliegveld Slatina bij Priština landde.

De VN-hulporganisatie UNHCR begint vandaag met de begeleide terugkeer van Kosovaren die zich nog in Macedonië en Albanië bevinden. Tot nu toe zijn al 330.000 Kosovaren op eigen houtje naar huis teruggekeerd, ondanks het advies van de UNHCR daarmee te wachten tot de wegen veilig zijn en KFOR zich overal heeft gevestigd.

Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen Joegoslavië hulp te bieden bij de wederopbouw van de infrastructuur, om een nieuwe humanitaire ramp op de Balkan te voorkomen. Volgens Annan moet de wereld ,,verhinderen dat de Serviërs, in sommige opzichten het slachtoffer van hun eigen leiding, twee keer worden gestraft''. De oproep lijkt geen verandering te hebben gebracht in het Westerse standpunt dat Servië geen hulp krijgt, afgezien van directe humanitaire hulp, zolang president Miloševic aan de macht is.

In Washington heeft een hoge functionaris gezegd dat twee van de drie Chinezen die omkwamen bij het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, op 7 mei, geen journalisten waren, zoals de officiële versie wil, maar spionnen. Bij het bombardement, de politiek meest schadelijke vergissing van de NAVO-luchtacties, werd het spionagecentrum van de Chinese ambassade getroffen, aldus de functionaris. De Chinese regering heeft de NAVO-lezing, dat het bij het bombardement om een tragische vergissing ging – het gevolg van het gebruik van een oude plattegrond – nooit geaccepteerd.

Volgens de Amerikaanse woordvoerder, wiens naam en functie niet mochten worden onthuld, heeft het feit dat bij het bombardement uitgerekend het spionagecentrum van de ambassade werd geraakt, de Chinese regering gesterkt in haar overtuiging, dat de ambassade bewust is gebombardeerd en dat van een vergissing geen sprake was. (Reuters, AFP, AP)