Inval politie discotheek iT Amsterdam

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Amsterdamse politie met tweehonderd man een inval gedaan in de Amsterdamse discotheek iT. De politie had aanwijzingen dat in de iT harddrugs worden verhandeld.

De politie arresteerde twaalf mensen, onder wie de portiers en een dealer, en nam onder meer 397 xtc-pillen, twintig ampullen met het narcoticamiddel GHB en zes gram cocaine en 28 wikkels met cocaïne in beslag. Vanochtend zaten nog zes verdachten vast.

De politie besloot tot de inval na een strafrechtelijk vooronderzoek. Na verschillende observaties in de discotheek constateerde de politie dat in de iT een paar vaste huisdealers actief zijn. Het personeel van de discotheek laat deze huisdealers ongemoeid. De discotheek heeft een zogenoemde `snuffelaar'in dienst die moet voorkomen dat er wordt gedeald. Maar volgens de politie trad deze snuffelaar niet op tegen dealers. De politie heeft het vermoeden dat de portiers en deze snuffelaar bij de handel in harddrugs zijn betrokken. Tijdens de observaties constateerde de politie dat in de iT op grote schaal openlijk harddrugs worden gebruikt.

De portiers lieten de dealers via de uitgang naar binnen. Daarmee ontlopen zij de fouillering en hoeven zij niet door de detectiepoortjes bij de ingang.

Vrijdagnacht zette de politie de directe omgeving van de discotheek af. In de iT waren op dat moment ongeveer 450 bezoekers aanwezig. Zij werden allen gefouilleerd. Behalve de politie, waren ook medewerkers van de douane en de Belastingdienst aanwezig. De politie heeft de burgemeester geadviseerd de iT te sluiten. Loco-burgemeester J. van der Aa besluit hier vanmiddag of morgenochtend over. In een eerste reactie zegt de woordvoerder van de burgemeester ,,dat het natuurlijk wel vrij ernstig is wat daar is geconstateerd''. ,,De exploitant is in eerst instantie verantwoordelijk voor wat er binnen gebeurt. En wat de politie ziet, kan de exploitant ook zien.'' In 1996 liet de burgemeester de discotheek Mazzo enkele maanden sluiten omdat daar in harddrugs was gehandeld.

Bij de iT was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Als de iT sluit, verliest Amsterdam daarmee in een week tijd twee toonaangevende discotheken. Discotheek Roxy ging vorige week in vlammen op nadat tijdens een herdenkingsfeest voor kunstenaar Peter Giele iets mis ging met een act met vuurwerk in het pand.