Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen boekte vanochtend een licht verlies. De FTSE-index, samengesteld uit honderd toonaangevende fondsen, stond tegen de middag op 6.407 punten, een daling met 29 punten ofwel 0,4 procent.

Geruchten waren er over een mogelijke overname van verzekeraar Royal & Sun Alliance door branchegenoot CGU, ontstaan uit een fusie van Commercial Union en General Accident. Het bod zou, volgens een Britse zondagskrant, 10 miljard pond (34 miljard gulden) bedragen.

Beleggers namen over het geheel genomen een afwachtende houding aan. Net als elders in Europa kijkt men in Londen met belangstelling uit naar wat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat morgen en overmogen vergadert, zal doen met de rente in de Verenigde Staten. Lichte hoop werd geput uit het kleine winstje waarmee Wall Street de vorige week afsloot. De Dow-Jonesindex in New York steeg, na drie dagen van koersdalingen, vrijdag met 0,17 procent tot 10.552,56 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt was alle aandacht gericht op Deutsche Telekom, dat dit weekeinde een grote emissie afrondde. De koers van het aandeel steeg vanochtend in het begin van de handel met meer dan een procent tot 40 euro. Handelaren voorspelden dat het plafond van de koers rond de 45 euro ligt. De DAX-index steeg met 16 punten (0,3 procent) tot 5.317 punten.

PARIJS

In Paris stegen de koersen van mediaconcerns Canal Plus and TF1 met zo'n 3 procent na een akkoord tussen Canal en `Television par Satellite' over de verdeling van uitzendrechten van voetbalwedstrijden. Het conglomeraat Suez Lyonnaise des Eaux steeg met 0,8 procent na nieuws over de acquisitie van het Amerikaanse chemiebedrijf Nalco Chemical voor ruim 8 miljard gulden. De CAC-40-index steeg met 16 punten (0,3 procent) tot 4.433 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag hoger. De Nikkei-index, die bestaat uit 225 fondsen, steeg met 174,06 punten (ongeveer 1 procent) tot 17.610,58 punten. Handelaren schreven de stijging vooral toe aan het lichte herstel van Wall Street op vrijdag. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten gingen omhoog. De koersindex in Zuid-Korea eindigde 2,4 procent hoger. Hongkong sloot met 0,4 procent winst.