Historische zege van honkbalploeg

De Nederlandse honkbalploeg heeft gisteren tijdens het achtste World Port Tournament (WPT) in Rotterdam een sensationele zege (8-3) op Cuba behaald. Het was de eerste keer in dertig jaar dat de nationale ploeg de toonaangevende honkbalnatie wist te verslaan.

Bondscoach Jan-Dick Leurs sprak na afloop van een fantastische prestatie, ook al treden de Cubanen in Rotterdam aan met een gelegenheidsformatie. ,,Ik weet dat dit niet de beste Cubaanse ploeg is, maar een honkbalteam uit Cuba speelt altijd goed. Dit is schitterend voor de ploeg en voor het Nederlandse honkbal.'' De Nederlandse honkballers, eerder te sterk voor Taiwan (3-0) en de Amerikaanse Sullivans (6-5), lijken hard op weg naar de eindzege. Morgen speelt de ploeg van Leurs opnieuw tegen Cuba.

Anders dan voorheen speelt de nationale ploeg in Rotterdam met houten knuppels. Bij het komende Europese kampioenschap, eind juli, en de Olympische Spelen, over ruim een jaar in Sydney, zal waarschijnlijk met houten knuppels geslagen moeten worden. Met het oog op deze titeltoernooien slaan de Nederlandse honkballers niet langer met aluminium slaghout. ,,Dat is vreselijk wennen'', zei coach Leo Naaktgeboren. ,,Met aluminium kun je de bal verkeerd raken en dan gaat hij soms nog het veld in. Met hout niet.''

Met de komst van ex-profs als Robert Eenhoorn, Mike Crouwel en Elston Hansen heeft Nederland zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht aan kracht gewonnen. Met name korte stop Eenhoorn, negen jaar actief in de Verenigde Staten, brengt een schat aan ervaring mee. Moeiteloos zijn de spelers ingepast in het team. Toch zijn ook zij niet zeker van een basisplaats. ,,Als je ziet wat op de bank zit, kun je elk moment gewisseld worden'', aldus Hansen.

De Nederlandse softbalsters zijn in de Haarlemse Softbalweek op de derde plaats geëindigd, achter Japan en Australië. De ploeg van bondscoach Craig Montvidas verloor in de slotwedstrijd met 1-2 van Australië dat later in de finale met 6-0 onderuit ging tegen Japan.

Zaterdag behaalde Nederland nog een knappe zege op het grote softballand China (1-0). Ook tegen Australië leek de nationale ploeg lange tijd op een overwinning af te stevenen. Lange tijd hadden de softbalsters zicht op een overwinning. Maar een veldfout, in de tiende en laatste slagbeurt, werd een veldfout de ploeg fataal. aan de basis van de Australische winst. Kim Cooper bracht het tweede punt binnen.