GIA dreigt met bloedbad in België

De Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) bedreigt België met een ,,bloedbad'' als het niet binnen 20 dagen gevangen GIA-leden vrijlaat en aan Frankrijk uitgeleverde GIA-leden terugneemt. De Belgische ministers van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken, Van den Bossche en Derijcke, zeiden vanmorgen het dreigement van de moslimextremistische terreurbeweging zeer ernstig te nemen.

De GIA is de gewelddadigste strijdgroep in Algerije. Zij had recentelijk al gedreigd haar strijd in binnen- en buitenland te intensiveren na de aankondiging van een andere strijdgroep, het AIS, dat deze definitief de wapens neerlegt. De GIA heeft nu een ,,speciaal communiqué aan de koning der Belgen Albert II'' gepubliceerd in de Arabische krant Al-Hayat. Daarin wordt aangekondigd dat als België niet aan de eisen voldoet, Belgische kerken en openbare gebouwen door aanslagen vernietigd zullen worden. De GIA eist dat er een einde komt aan ,,foltering'' van haar leden in Belgische gevangenissen en dat het huisarrest opgeheven wordt van Algerijnen die in België zijn veroordeeld. Volgens de GIA bestaat er een geheime overeenkomst tussen België en Frankrijk over de uitlevering van GIA-leden aan Parijs. Volgens Belgische kranten is onlangs een Algerijn aan Frankrijk uitgeleverd.

In België zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk Algerijnen gearresteerd en veroordeeld. Na bloedige bomaanslagen van de GIA in Parijs in 1995 en 1996 is voor sommige Algerijnen in Frankrijk de grond te heet onder de voeten geworden. In september 1995 werd in Brussel een eerste proces gevoerd tegen dertien vermeende GIA-aanhangers, die ook werden veroordeeld. Ook toen dreigde de GIA in een communiqué met aanslagen. Er gebeurde echter niets.

In maart van dit jaar begon in België een proces tegen elf Algerijnen, onder wie Farid Melouk, die in Frankrijk bij verstek tot zeven jaar gevangenis is veroordeeld wegens betrokkenheid bij bomaanslagen in de Parijse metro. Melouk werd vorige maand in Brussel tot negen jaar cel veroordeeld.