Emissie Deutsche Telekom valt goed

Het pakket nieuwe aandelen dat Deutsche Telekom heeft uitgegeven is vanmorgen op de beurs van Frankfurt positief ontvangen. Duitslands grootste telecommunicatiebedrijf haalt ruim 11 miljard euro op met de emissie van maximaal 286 miljoen aandelen, waarop de inschrijving afgelopen vrijdag is gesloten.

Bestuursvoorzitter R. Sommer zei gisteren dat Deutsche Telekom de opbrengst van de emissie zal gebruiken voor acquisities, allianties of een fusie. Eerder dit jaar zag Deutsche Telekom een poging tot fusie met Telecom Italia mislukken. De aandeelhouders van het Italiaanse telecommunicatiebedrijf kozen voor overname door het eveneens Italiaanse Olivetti.

Financieel bestuurder J. Kroeske zei gisteren dat Deutsche Telekom nog dit jaar een transactie zal aankondigen die vergelijkbaar is met de in februari bekendgemaakte uitbreiding van haar belang in Maxmobil, een Oostenrijkse aanbieder van mobiele telefonie. De nieuwe acquisitie zal Deutsche Telekom volgens Kroeske ongeveer twee miljard mark extra omzet bezorgen.

De inschrijving op de emissie van Deutsche Telekom, waarschijnlijk de grootste plaatsing van nieuwe aandelen dit jaar in Europa, was ruim twee keer overtekend. Het aandeel Deutsche Telekom opende vanmorgen op 40 euro, boven de uitgifteprijs van 39,50 euro. De koersstijging volgt op een prijsval van ruim 6 procent afgelopen vrijdag.

Door de jongste emissie loopt het belang van de Duitse staat in Deutsche Telekom terug van 72 naar 65 procent. Van de 250 miljoen nieuwe aandelen is 62 procent ondergebracht bij particuliere beleggers. Van deze groep investeerders is 70 procent afkomstig uit Duitsland en 30 procent uit andere landen binnen de eurozone.

Deutsche Telekom geeft ten minste 250 miljoen aandelen uit. De banken die de emissie begeleiden (Deutsche Bank, Dresdner Kleinworth Benson en Goldman Sachs) kunnen nog 30 miljoen aandelen extra plaatsen, de zogeheten greenshoe. Personeel van Deutsche Telekom krijgt 6 miljoen aandelen.

Deutsche Telecom blijft naarstig op zoek naar een antwoord op de snelle veranderingen op de geliberaliseerde markt voor telecommunicatie. De mislukte fusie met Telecom Italia heeft de internationale alliantie Global One (met France Telecom) onder zware druk geplaatst. De Fransen werden onprettig verrast door de beoogde Duits-Italiaanse samenwerking. Op de thuismarkt is Deutsche Telekom verwikkeld in een zware concurrentieslag met nieuwkomers zoals Mannesmann.