Doe-het-zelver belegt digitaal

Over drie jaar zal een kwart miljoen Nederlanders beleggen via Internet, tienmaal zoveel als nu, zo schat pionier IMG. Effecten aan- en verkopen via het `web' wordt een rage. ,,Internet zal spoedig net zo veilig zijn als ieder ander systeem.''

Handelen in effecten over heel de wereld, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Orders worden per direct verwerkt, niet door de schreeuwende marketmakers maar door een volautomatische beurscomputer. Internet als een wereldwijde beursvloer waar beleggers, geholpen door hun elektronische beleggingsadviseurs, hun geld investeren.

Dat is de toekomstvisie van André van Eerden (41), voorzitter van de directie van IMG Holland te Amsterdam. De effectenmakelaar was drie jaar geleden de eerste die het mogelijk maakte via Internet orders te plaatsen. Die digitale orderlijn was een experiment, vooral bedoeld als reclame. Inmiddels heeft de digitale service van IMG Holland 4.500 klanten die goed zijn voor gemiddeld 500 orders per dag. Het kantoor maakt zich op voor de volledig geautomatiseerde toekomst, waarin beleggen zich afspeelt op Internet.

In de Verenigde Staten is beleggen via het web een rage. Eind vorig jaar bedroeg het aantal particuliere transacties via Internet al dertig procent van het totaal. Dat komt neer op gemiddeld 340.000 transacties per dag. Ook in Nederland neemt de aandacht voor beleggen en Internet snel toe. Met inmiddels ruim 2 miljoen particuliere beleggers is de laatste jaren de hoeveelheid kleine transacties enorm gestegen.

Juist voor deze doe-het-zelf-belegger is Internet ideaal, meent Van Eerden. Men betaalt via Internet aanzienlijk minder commissie en het is een kleine stap om thuis via het web een rekening aan te vragen.

Van Eerden ziet de klassieke vorm van effectenmakelaardij helemaal verdwijnen. Mensen hebben geen behoefte meer aan een chique meneer die hun geld beheert. Dat doen ze liever zelf. Op het moment plaatsen naar schatting zo'n 20.000 à 25.000 Nederlanders effectenorders via Internet. ,,Over drie jaar zijn dat er een kwart miljoen'', zegt Van Eerden beslist.

Doordat beleggen laagdrempeliger wordt, verandert ook de doorsnee belegger. Volgens Van Eerden wijkt het profiel van de digitale belegger sterk af van het klassieke beeld van de snelle zakenman. ,,Het zijn ook studenten, huisvrouwen, en natuurlijk de Internetbewoners van het eerste uur, de nerds.''

Vrouwen beleggen anders dan mannen, meent hij. ,,Ze zijn er de hele dag mee bezig. De man laat het al gauw aan haar over, en waarom niet? Wat is beleggen anders dan het beheren van een huishoudboekje?''

Al die mensen willen via het wereldwijde web op hun wenken worden bediend. Van Eerden: ,,Hét idee voor de toekomst is de zogenaamde portal, een persoonlijke webpagina waarop de consument Internet binnenkomt.''

Een effectenmakelaar als IMG Holland kan zo'n pagina verzorgen en zal naar gelang de wensen van de klant zijn diensten aanbieden. Van Eerden wil een full service broker worden, die naast effecten ook verzekeringen en hypotheken aanbiedt.

Kunstmatige intelligentie moet de persoonlijke service garanderen. ,,Zo is het niet langer een beleggingsadviseur die met u meedenkt, maar een intelligente database. Deze `e-butler' onthoudt precies wat u aan orders doorgeeft en leert door uw keuzen in welke fondsen of in welk beursnieuws u bent geïnteresseerd.''

IMG Holland werkt samen met de Universiteit van Amsterdam aan een intelligent systeem om beursgegevens te kwantificeren en er een waardering aan te geven.

Het wereldwijde web maakt het voor de particulier gemakkelijker internationaal in effecten te handelen.

Voor het einde van dit jaar wil IMG Holland klanten de mogelijkheid geven om op alle beurzen van de wereld te opereren. Niet dat daar nu al veel vraag naar is, maar ,,full service is full service'', aldus Van Eerden.

Wereldwijd handelen betekent 24 uur per dag handelen. Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen proberen hun openingstijden op te rekken om langer met elkaar te kunnen concurreren. De vraag naar handelsmogelijkheden buiten beursuren om is groot. Volgens Van Eerden zouden alle beurzen 24 uur per dag en zeven dagen per week open moeten zijn. Dat kan alleen als de beurzen volledig automatiseren.

Van Eerden is ervan overtuigd dat de fysieke beursvloer uiteindelijk zal verdwijnen: ,,Al die mannetjes met die telefoons en die gekke jasjes, dat is eigelijk zo'n onzin.''

Elektronische beurzen als het Engelse Tradepoint, de Belgische Easdaq of de Amerikaanse Niphix zijn volgens Van Eerden niet alleen laagdrempelig voor de belegger, maar ook voor de ondernemer die financiering zoekt voor zijn gouden idee.

De Niphix is voor Van Eerden een goed voorbeeld van deze nieuwe kleinschaligheid. Nu de Nasdaq wegens haar grote succes de toegangseisen heeft verhoogd, zullen ongeveer 6.000 genoteerde bedrijven overstappen naar de Niphix.

Van Eerden: ,,Bij een beurs als de Niphix kun je al voor een ton terecht. Dat is nu precies het idee waarmee de beurs in 1602 begonnen is: gewoon een groep mensen die geld willen steken in een beginnend bedrijf met een goed plan.''

Beleggen op Internet mag volgens Van Eerden de toekomst zijn, voorlopig hebben veel mensen last van koudwatervrees. Het vertrouwen in de digitale wereld ontbreekt nog. Verhalen over geroofde creditcardnummers of het vastlopen van het systeem van de Amerikaanse Internetbroker E*Trade dragen bij aan de angst.

Van Eerden heeft er wel vertrouwen in: ,,Alles wat nieuw is brengt risico's met zich mee, maar Internet zal spoedig net zo veilig zijn als ieder ander systeem.''