Deutsche schrapt privé-jet echtgenote

Privétripjes met het vliegtuig van de bank en een auto met chauffeur. Voor de vrouw van Frank Newman, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse bank Bankers Trust, is die luxe passé. Deutsche Bank, dat Bankers Trust drie weken geleden overnam voor 11 miljard gulden, maakt een einde aan haar privileges. Dat meldde de Financial Times dit weekeinde.

Lizabeth Newman kon bij Bankers Trust altijd van het bedrijfsvliegtuig gebruik maken. Haar man had dat `om veiligheidsredenen' zo geregeld. Volgens Newman's Duitse werkgever is die extra veiligheid nergens voor nodig. Newman zal namelijk niet toetreden tot de raad van bestuur van Deutsche Bank. Dat was bij de fusie wel afgesproken maar tijdens een gesprek tussen Newman en Deutsche Bank-voorzitter Rolf Breuer, vorige week in Parijs, zou zijn besloten dat Newman geen plek in de raad krijgt.

Deutsche Bank is waarschijnlijk niet tevreden over de informatie die Newman heeft gegeven over een aantal illegale transacties van Bankers Trust in de jaren 1994-'96 waarvoor de bank al een boete van enige tientallen miljoenen dollars heeft gekregen. In verband daarmee is vorige week Richard Daniel, financiële topman van Bankers Trust, ontslagen.

Newman zou bovendien niet erg geïnteresserd zijn om in de raad van bestuur plaats te nemen, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel, ook al bood Deutsche Bank hem 55 miljoen dollar voor een periode van vijf jaar.

De gouden handdruk die Newman mee krijgt als hij moet vertrekken zal waarschijnlijk nog veel hoger uitvallen. De Amerikaan liet vorige week doorschemeren dat hij rekent op een bedrag van 100 miljoen dollar. Werknemers van Bankers Trust lopen al rond in T-shirts met als opdruk: `Frank Newman krijgt 55 miljoen - en ik alleen dit suffe T-shirt'. (AP)