Criticus onthult filmgeheim

Over Eyes Wide Shut, de laatste film van Stanley Kubrick die 16 juli in de Verenigde Staten in première gaat, was weinig meer bekend dan dat Tom Cruise en Nicole Kidman daadwerkelijk uit de kleren gaan. Verder waren er slecht geruchten; overeenkomstig Kubricks wensen is de film omgeven met met veel geheimzinnigheid. Maar dankzij Internet kan iedereen die het wil sinds vorige week een recensie lezen, met uitvoerige samenvatting van de verhaallijn. De Engelse filmcriticus Alexander Walker, een Kubrick-biograaf, heeft zich de woede van filmmaatschappij Warner Bros. op de hals gehaald door vorige week een verhaal over Eyes Wide Shut te publiceren in de Evening Standard.

Walker mocht de film, als vriend van de familie Kubrick, eerder zien. In de Evening Standard verscheen daarop een verslag, dat zich via Internet in hoog tempo verspreidde onder filmliefhebbers . De website van de Evening Standard (www.thisislondon.com) werd volgens een woordvoerder ,,honderdduizenden keren'' geraadpleegd. Dat het nieuws zich zo snel verspreidde was mede te danken aan Matt Drudge, de Amerikaanse Internet-journalist die bekendheid verwierf door als eerste het nieuws bekend te maken over Clintons affaire met Monica Lewinsky. Drudge publiceerde een artikel op zijn veelbezochte website onder de kop `Baas filmstudio woedend door eerste recensie van Kubricks nieuwe film'. Hij citeerde een anonieme topman van Warner Bros die zei: ,,Dit is een schande. Stanley had niet gewild dat het mysterie rond zijn film op deze manier kapotgemaakt zou worden.''

Walker, van wie in het najaar een boek over Kubrick verschijnt, verdedigde zich in zijn eigen krant tegen verwijten van Warner Bros. ,,Er was geen embargo'', zei hij. De filmcriticus onthult dat het echtpaar Tom Cruise en Nicole Kidman in Eyes Wide Shut het echtpaar William en Alice Harper spelen, twee rijke, succesvolle New-Yorkers ,,die hun eigen geluk verstoren''. De twee ondervragen elkaar over hun erotische fantasieën en komen meer te weten dat ze eigenlijk willen. Zo ontdekt Cruise dat zijn vrouw is vreemdgegaan. Eyes Wide Shut volgt Cruise na die onthulling. Hij beproeft necrofilie, gaat mee met een prostituée en belandt op een feestje van de New-Yorkse `rich and famous' waar seksspelletje worden gespeeld met Venetiaanse maskers. ,,Een verbazingwekkend werk'', constateert Walker enthousiast. (AP)