Circus Royal trekt niet langer rond

Circus Royal zet de wagens definitief aan de kant. ,,In het jaar 2000 stoppen we met het reizend circus'', zegt woordvoerder C. Teuteberg. ,,We kunnen het hoofd niet langer boven water houden.'' Circus Royal behoort tot de grotere rondreizende gezelschappen in Nederland. Het familiebedrijf is al meer dan honderd jaar en drie generaties actief. Zes jaar geleden besloot T. Teuteberg, broer van de woordvoerder en kleinzoon van de oprichter, in de zomermaanden opnieuw te gaan rondtrekken.

Het rondreizen werd geen succes, aldus Teuteberg. Enerzijds wegens de hoge kosten en het wegblijvend publiek, anderzijds wegens de vreemdelingenwetgeving. ,,Wij werken met 45 buitenlandse artiesten. De wet schrijft voor dat we drie maanden moeten wachten als we iemand ontslaan. Dat pakt voor ons heel slecht uit. De politiek zou voor circussen een uitzonderingspositie moeten maken.''

Een belangrijker probleem vormen de kosten die gemeenten in rekening brengen. De afgelopen dagen stond Circus Royal in Arnhem. Het staangeld bedroeg drieduizend gulden, er werd zevenhonderd gulden gevraagd voor het plaatsen van vijftig reclameborden, de borg bedroeg vijfduizend gulden en de waterrekening was vanochtend zeshonderd gulden. Zo gaat het ook elders, aldus Teuteberg. ,,Sommige gemeenten zijn heel extreem bezig.''

Teuteberg geeft toe dat het eigenlijke probleem van Circus Royal is dat er te weinig bezoekers op de show afkomen. De eerste avond in Arnhem zaten er dertig bezoekers op de banken; er kunnen er twaalfhonderd zitten. Nederland telt te veel circussen, meent Teuteberg. ,,Er zijn 24 reizende circussen. En volgend jaar komen daar nog eens vier bij. Dat is echt te veel.''

Als het zomerseizoen sluit, is het gedaan met rondreizen. Directeur T. Teuteberg gaat volgend jaar waarschijnlijk als artiest in andere circussen werken. ,,Hij behoort tot de vijf beste Augusten in Europa.'' In de wintermaanden zal Circus Royal te zien zijn in Dordrecht, waar het een vaste standplaats heeft. ,,Dat draait als een trein.''