Broers verdacht van doden fietser

De politie van Amsterdam heeft twee broers aangehouden die ervan worden verdacht na een verkeerstwist een 30-jarige Amsterdammer te hebben doodgeschoten. Oproepen in de media hadden tientallen tips opgeleverd, waarvan enkele relevant waren. Hierdoor wist de politie de twee broers van rond de dertig jaar oud te traceren.

De fietser, Marc Breunis, had het in de buurt van het Westerpark aan de stok gekregen met twee mannen op een bromfiets, naar alle waarschijnlijk de twee broers. Vermoedelijk hadden zij Breunis geduwd. De fietser wilde verhaal halen. Maar toen ze elkaar even later weer tegenkwamen op de brug tussen de Nassaukade en de Spaarndammerstraat, trok een van de belagers een vuurwapen en schoot Breunis neer. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

De dood van Breunis zorgde in Amsterdam voor veel geschokte reacties. Op de brug werden de afgelopen dagen bloemen neergelegd, onder andere door de zus van het slachtoffer. Ze schreef er op een briefje bij: ,,Sprakeloos waren we toen het nieuws ons bereikte dat nu jij het slachtoffer moet zijn van zinloos geweld. Niemand heeft het recht jou het leven te ontnemen.''

De politie zette twintig rechercheurs op de zaak en deed een uitgebreid buurtonderzoek. Uit de tips van het publiek kwamen de voornamen van de verdachten naar voren.

Uitgebreid onderzoek in het bevolkingsregister leverde ook de achternamen en adressen op. De politie kon de broers, na ze enige tijd te hebben geobserveerd, vervolgens eenvoudig aanhouden.

In een van de woningen van de broers is een vuurwapen aangetroffen. Nog onduidelijk is of dit ook het moordwapen is. Ook is een brommer in beslag genomen. De broers hebben nog niet bekend, maar de politie zegt weinig twijfel te hebben dat zij de daders zijn. Justitie had een beloning van 25.000 gulden uitgekeerd, maar nog onduidelijk is of hiervan iets wordt uitgekeerd.