Branford Marsalis

Branford Marsalis is de oudste van de gebroeders Marsalis en zonder twijfel de wispelturigste. Muzikaal sterker onderlegd dan de benjamin Defeayo en minder puristisch dan Wynton, heeft hij op zijn cd's een flink aantal genres aan diepgaand onderzoek onderworpen. Met het hiphop album Buckshot La Fonque scoorde hij in 1994 zelfs een bescheiden hit. Requiem markeert Marsalis' terugkeer naar de jazz en het is een cd die overtuigt van begin tot einde. Zeker als men in overweging neemt dat vrijwel alle opnames eerste takes zijn. De mogelijkheid om iets over te doen was er dan ook niet aangezien pianist Kenneth Kirkland tijdens de opnames overleed. Marsalis piekerde er niet over de partijen door iemand anders te laten inspelen en brengt de opname uit als requiem voor de pianist met wie hij meer dan tien jaar samenwerkte.

Requiem kent een breed scala aan sferen en stijlen die door het zeer hecht spelende kwartet tot een samenhangend geheel worden gesmeed. Marsalis goochelt met intensiteit, ritme en harmonie alsof het een peulenschil is. Iedere hint of aanzet wordt meteen opgepikt door zijn begeleiders die hem adequaat van response dienen door er iets eigens aan toe te voegen. Zonder ooit de structuur van de nummers uit het oog te verliezen, verkent het viertal de mogelijkheden van thema's en ritmes. Het resultaat is een rijke collectie van complexe composities die bij iedere beluistering weer verrassen.

Branford Marsalis speelt op 9 juli 23.15 uur in de Jan Steenzaal op het North Sea Jazz Festival. Joey Calderazzo – bekend als begeleider van onder andere Bob Belden, Michael Brecker en Arturo Sandoval – heeft de moeilijke taak Kirkland te vervangen.

Branford Marsalis Quartet: Requiem (Columbia, 069655 2) Distr. Sony.

    • Edo Dijksterhuis