Blangé praat problemen met Gerbrands uit

De rentree van Peter Blangé bij de Nederlandse volleybalploeg is nabij. Volgens de spelverdeler moet in een laatste gesprek met bondscoach Toon Gerbrands alleen nog over details worden gesproken. Dat gebeurt waarschijnlijk al voor het vertrek van de ploeg naar Brazilië, komende woensdag. Blangé zal zich op zijn vroegst in augustus weer bij de selectie voegen.

Blangé (34) werd vorig jaar uit de nationale ploeg verwijderd wegens problemen met coach en spelers. Vorige week heeft Gerbrands de veteraan officieel teruggevraagd. Blangé verwacht het oud zeer opzij te kunnen zetten. ,,Ik wil nog steeds alles winnen, dat zit in me. En ik denk dat het mogelijk is om volgend jaar in Sydney met deze ploeg een olympische medaille te halen. Natuurlijk neem ik een risico, maar dat hoort bij de sport. Je hebt nooit garantie op succes. Het belangrijkste is dat we achteraf kunnen zeggen het maximale er uit te hebben gehaald.''

Als hij terugkeert, doet hij vrijwel zeker mee aan het Europees kampioenschap in september in Wenen. Liever zou Blangé langer willen wachten, maar hij beseft dat dat niet verstandig is. ,,Het gaat mij om de Olympische Spelen. Maar daar moeten we ons nog wel voor kwalificeren en hoe sneller dat gebeurt, hoe beter. Bij het EK kunnen we ons weer plaatsen voor het eerste kwalificatietoernooi, de World Cup in Japan.'' Sydney 2000 zou de vierde Olympische Spelen zijn voor Blangé. In Atlanta won hij in '96 de gouden medaille.

De ervaren Blangé is hard nodig bij de zwalkende ploeg die zich niet wist te plaatsen voor de finalepoule van de World League. Afgelopen weekeinde won Nederland zaterdag in Eindhoven met 3-0 van het verzwakte Canada, maar gisteren werd van die ploeg met dezelfde cijfers verloren. Aanvoerder Bas van de Goor sprak na afloop over ,,een blamage''. Hij verweet een aantal ploeggenoten een foute instelling. ,,Nee, ik noem geen namen. Maar dat is voor het laatst. Volgende keer spaar ik niemand meer. Sommige jongens weten niet wat ze op het veld doen, ze willen blijkbaar niet winnen. Voor mij hoeft het zo niet meer!''

Van de Goor heeft zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor de rentree van Blangé. Hij had tijdens de Italiaanse competitie al veelvuldig contact met de spelverdeler en zocht hem vorige week thuis op in diens huis in Oegstgeest. Ook de andere belangrijke spelers zijn voorstander van de terugkeer van Blangé, zelfs voor Guido Görtzen is het bespreekbaar. Blangé en Görtzen hadden vorig jaar de nodige problemen met elkaar. ,,Maar dat moet niet worden overdreven'', aldus Blangé. ,,Ik ga zeker met Guido praten, zodat we met een schone lei kunnen beginnen. We komen er wel uit. Hij is professioneel genoeg om de belangen te zien.''

Als Blangé met Nederland naar de Olympische Spelen van 2000 gaat, zal hij voor komend seizoen een club zoeken. Gaat hij niet meer voor Nederland spelen, dan stopt hij met onmiddellijke ingang met volleyballen. Blangé, afgelopen seizoen landskampioen met Treviso, keert in ieder geval niet terug naar Italië. Hij wil in Nederland blijven en voor een eredivisieploeg spelen. Voor een financieel beter aanbod uit België en Duitsland heeft hij geen interesse. Vrevok uit Nieuwegein is de enige Nederlandse club die contact heeft gezocht. Blangé: ,,Ik heb gezegd dat ik wil wachten met onderhandelen totdat ik zeker weet of ik weer voor Nederland ga spelen.''

    • Hans Klippus