Alliantie ASV Diensten na jaar gestrand

De samenwerking tussen Arbeidsvoorziening, Start en Vedior in ASV Diensten is gestrand. Uitzendbureau Start, dat al 51 procent van de aandelen in handen had, zet de onderneming in in-, uit- en doorstroom van personeel alleen voort.

De drie partners noemen veranderde marktomstandigheden en ,,gebrek aan synergie tussen de samenwerkende ondernemingen'' als oorzaak voor het afblazen van het publiek-private samenwerkingsverband.

,,ASV Diensten is te groot opgezet, met een te groot kader en te veel vestigingen'', aldus woordvoerder J. Frijters van Start. ,,We staan nog steeds alledrie achter het concept, maar we hebben ingezien dat het zo niet verder kon.''

Ook de privatisering van Arbeidsvoorziening, die op stapel staat, botst met ASV Diensten. ,,Die twee zouden dan concurrenten van elkaar worden.''

ASV Diensten kampt al sinds zijn oprichting in april vorig jaar met problemen. Zo duurde het tot eind november 1998 voor de onderneming van start kon gaan. Eerst liet de benodigde goedkeuring van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zich wachten, later nam ook de afhandeling van een klacht van concurrerende uitzendbureaus als Randstad en Adecco bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) veel tijd in beslag. De concurrenten betichtten ASV van concurrentievervalsing door gebruik te maken van de bestanden met werkzoekenden en vacatures van het publieke Arbeidsvoorziening. De NMa keurde de publiek-private samenwerking uiteindelijk toch goed.

,,Toen we eindelijk konden beginnen, was de arbeidsmarkt al te veel veranderd om ASV Diensten goed van de grond te krijgen'', aldus Frijters. Vanaf het begin was de samenwerking verliesgevend. Vedior, dat 24,5 procent van de aandelen van ASV Diensten in handen heeft, boekte vorig jaar al drie miljoen verlies op de deelneming. Frijters: ,,ASV is niet dood geboren, maar werd wel vrij snel ziek''. Een poging van Vedior, vorig jaar, om Start over te nemen, mislukte. Start gaf aan zelfstandig te willen blijven.

Woordvoerder C. Sleddering van Arbeidsvoorziening wijt het mislukken van ASV Diensten onder meer aan interne perikelen bij Start. Bestuursvoorzitter Attema van Start en directeur Van der Stam van ASV Diensten moesten allebei het veld ruimen. De problemen met ASV Diensten zouden daarmee te maken hebben. ,,Er is meer aan de hand, maar daar kunnen we niks over zeggen'', aldus Sleddering.

ASV Diensten wordt weer onderdeel van Start Diensten. Start neemt de 49 procent van de aandelen die Arbeidsvoorziening en Vedior nog in handen hebben over en zet ASV Diensten in afgeslankte vorm voort. Start denkt de activiteiten van ASV Diensten hierdoor winstgevend te kunnen maken. Van Arbeidsvoorziening en Vedior afkomstig personeel kan terugkeren naar de oude werkgever. Ook de werknemers van Start behouden hun baan.