Acteur Siegfried Lowitz overleden

Siegfried Lowitz, bekend als de commissaris in de Duitse tv-serie Der Alte, is overleden. Dat meldt vandaag een krant in München. Lowitz (84) overleed volgens het dagblad in de nacht van zaterdag op zondag in een kliniek in München. Hij leed aan bloedarmoede. Ongeveer een maand geleden had hij een heupkom gebroken. De laatste weken leefde Lowitz afgesloten van de buitenwereld en kwam alleen zijn vrouw Marianne bij hem langs.

De geboren Berlijner schreef met Der Alte in vele Europese landen televisiegeschiedenis. Hij volgde de legendarische `Kommissar'-serie met Erik Ode op. Tussen 1977 en 1985 speelde Lowitz in 101 afleveringen de stugge commissaris Köster die kalm en met een vaderlijke gezichtsuitdrukking talloze misdaden oploste.

Toen Lowitz met de serie stopte, ging Rolf Schimpf de commissaris spelen. Desondanks begon de Duitse televisiezender ZDF in 1993 met de herhaling van zeventig afleveringen van Der Alte. Lowitz keerde eind jaren tachtig terug naar zijn oude liefde, het theater, waar hij vele rollen speelde. (DPA)