Aanslag op bar in oosten van Duitsland

Bij een bomaanslag in Merseburg in de voormalige Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zijn zondagochtend twintig mensen gewond geraakt, van wie zeven ernstig. Van een 28-jarige man en zijn 23-jarige vrouw moesten de benen worden geamputeerd.

De Duitse politie heeft nog geen idee van het motief van de aanslag, maar vermoedt dat het om een professionele aanslag gaat die te maken heeft met een ruzie tussen twee rivaliserende bendes. Volgens explosievenexperts zijn alleen professionals in staat om een dergelijke bom te maken. De politie heeft geen aanwijzingen voor politieke of racistische motieven.

Rond half twee 's nachts ontplofte de bom in een betonnen bloembak voor een bar-restaurant op een industrieterrein. De ramen van auto's en winkels in de wijde omtrek sneuvelden door betonsplinters. Dicht in de buurt van de bar staan een tankstation en een discotheek waar zich zo'n 500 mensen bevonden. Op het moment van de aanslag bevonden zich zo'n twintig gasten in en rond de bar. Het zou gaan om een besloten bijeenkomst. De politie onderzoekt of daarin een aanwijzing ligt voor een motief.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen-Anhalt, Manfred Püchel, zei te hopen ,,de daders te vinden en ze te straffen en hiermee duidelijk te maken dat Saksen-Anhalt geen speeltuin is voor gevaarlijke criminelen.'' (AP, Reuters)