Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Von Schlieffen

Niks `Sichelschnitt'-plan'; niet met of tegen de wijzers van de klok in. De Duitse veldtocht 1940 berustte op een doorbraak met gemechaniseerde en gemotoriseerde eenheden door de Ardennen, gevolgd door een snelle opmars naar de Kanaalkust. Daarmede werden Nederland, België, het Engelse expeditieleger en het zevende Franse Leger (Giraud) van de Franse hoofdmacht afgesneden en verslagen.

Ook zit Geert Mak ernaast door te schrijven dat de Duitsers niet door, maar langs de Maginotlinie trokken. Op 14 juni 1940 viel het Duitse leger deze linie aan ten zuiden van Saarbrücken en op 16 juni daaropvolgend bestormden eenheden van het 7de leger de Maginotlinie nabij de Zwitserse grens.

In beide gevallen werden de fortificaties in twee dagen doorbroken, waarna de Fransen op 18 juni 1940 om een wapenstilstand vroegen.