Volstrekt borstloos

Als je in Nederland over de vaderlandse televisie schrijft, ben je verplicht meer dan regelmatig te melden dat de BBC toch eigenlijk alles beter doet. Het is daarbij totaal onbelangrijk of je eigenlijk wel weet hoe je je tv instelt op een buitenlandse zender en of je überhaupt de Engelse taal wel machtig bent. De gemiddelde journalist – en de meeste journalisten zijn zeer gemiddeld – heeft de lovende zinnen over de BBC standaard in zijn computer opgeslagen. Even op F9 drukken en dan kan het naar de krant. Dat de BBC-medewerkers zelf soms uitermate ontvreden zijn over de kwaliteit van de programma's kan ze niet deren. Ze zijn daarvan sowieso niet op de hoogte want geen enkele uitgever is nog op het lumineuze idee gekomen een krant met ondertitels uit te geven. Ik had er dus veel voor over om Michael Palins De Cirkel rond op deskundige wijze tot pulp te schrijven.

Helaas werd mij dit genoegen niet gegund. Reisprogramma's gaan altijd kapot aan een overschot aan verantwoorde cultuur, lelijke toeristen en borsten. Vooral heel veel naakte of net-niet naakte borsten. Palin maakt volstrekt borstloze reispogramma's. Toeristische trekpleisters worden veelal gemeden en plotseling blijkt dat in willekeurige straten en hotels van alles te leren en te onderzoeken valt. Niemand trekt zich iets aan van aanwezige camera's. Wat een verschil met de lange stoet geestelijk gehandicapten die elke avond aan ons voorbij trekt, opgestookt door zogenaamde integere programmamakers. Eendrachtig veroordelen zij Menno Buch die van de hele verzameling misbruikers de eerlijkste en minst hypocriete is. Kinderen, hopeloos verliefden en hopeloos treurenden kronkelen zich in de meest gênante bochten om de kijkcijferhonger van de omroepbazen te stillen. Alleen het gebruik van de verborgen camera zorgt nog voor een paar realistische momenten op het beeldscherm, maar dan is het middel weer erger dan de kwaal.

Michael Palin maakt het ultieme verborgen camera-programma zonder dat er een verborgen camera aan te pas komt. Kwaliteit heeft niets te maken met het paspoort of het budget van de makers. Het gaat om smaak. En daar hebben de Britten geen patent op.

En dan nu F9: Wederom is aangetoond dat de BBC haar Nederlandse collega's volledig aftroeft. De Engelse volksaard staat garant voor droge humor, prachtige beelden en creatief taalgebruik. Misschien moeten onze programmamakers ook eens aan de andere kant van de weg gaan rijden zodat hun blik verruimd wordt.

De Cirkel Rond (afl.2), zondag, Ned.1, 23.20-0.16u.

    • Raoul Heertje