Verbod VS op verbranden vlag

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een voorstel goedgekeurd om de grondwet uit te breiden met een verbod op het verbranden van de vlag. Tegenstanders betoogden vergeefs dat zo'n verbod precies de vrijheden aan banden legt, zoals de vrijheid van meningsuiting, waarvan de vlag nu juist het symbool is. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, waar het de afgelopen jaren al twee keer eerder niet de vereiste tweederde meerderheid kreeg. Ook moet het nog worden geratificeerd door 38 van de 50 deelstaten voor het aan de grondwet kan worden toegevoegd. Het voorstel verbied niet alleen verbranding, maar in het algemeen misbruik van de vlag. Vooral Republikeinen hebben zich hard gemaakt voor het verbod, het Witte Huis noemt het een dwaling.