UÇK en leider Thaçi in opspraak

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt UÇK-leden van moord, mishandeling en verkrachting. Er kan evenwel nog niet gesproken worden van een ,,politiek van wraak of deportatie''.

De organisatie publiceerde gisteren een overzicht van incidenten, waarvan een deel al eerder bekend werd. Human Rights Watch noemt daarnaast de moord op twee bejaarde Servische mannen op 21 juni in Prizren. Ze waren herhaaldelijk bedreigd en mishandeld door UÇK-leden. Ook zijn veertien veelal bejaarde Servische mannen geïnterviewd, die ontvoerd en langdurig mishandeld zijn.

The New York Times schrijft dat Hashim Thaçi, de 30-jarige premier van de UÇK-regering, zich in het afgelopen jaar schuldig heeft gemaakt aan de moord op een zestal UÇK-commandanten die hij als rivalen zag. Thaçi en zijn luitenants Azem Syla en Xhavit Haliti zouden zich mogelijk ook verrijkt hebben met de naar schatting 50 miljoen dollar die tot hun beschikking stond voor wapenaankopen.

In het artikel wordt onder meer de moord genoemd op Ilir Konushevci in april 1998, die enkele dagen eerder openlijk had gezegd dat Thaçi's luitenant Haliti voor elke handgranaat die hij voor twee dollar het stuk inkocht, vijf dollar in eigen zak stak. Ook zouden Thaçi en zijn medewerkers verantwoordelijk zijn voor de moord op Ahmet Krasniqi in Tirana. Krasniqi was voor de LDK, de partij van de politicus Rugova, bezig een eigen leger op te zetten.

In de afgelopen maanden werden mogelijk twee UÇK-commandanten uit de weg geruimd die stonden voor een meer democratische lijn dat Thaçi, van origine een radicale marxist die afgelopen zomer onder de `de Slang' met harde hand heerste in het Kosovaarse stadje Mališevo. `Revolutionaire rechtbanken' van het UÇK zouden vaak wreed optreden. In het dorp Glodjane werd een `collaborateur' achter een auto aangesleept totdat hij overleed.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen week duidelijk gemaakt Thaçi te accepteren als gesprekspartner. President Clinton belde hem onlangs, de Amerikaanse regering liet weten geen bewijs te hebben dat het UÇK betrokken is bij drugshandel.