`Tuin in Auvers' toch een echte Van Gogh

Het schilderij Tuin in Auvers (Jardin à Auvers) uit 1890 is een echte Van Gogh. Dat heeft de directie van de organisatie Franse Musea gisteren meegedeeld op gezag van haar eigen onderzoeklaboratorium. Testen met onder andere de modernste infraroodapparatuur hebben uitgewezen dat het 65 bij 81,3 centimeter metende doek eind 19de eeuw moet zijn vervaardigd. Deze gevolgtrekking maakt een einde aan een jarenlange controverse.

De eigenaren, de erven van de Franse bankier Jean-Marc Vernes, hadden het instituut ingeschakeld. Ze wilden het schilderij in 1996 laten veilen voor minimaal 50 miljoen Franse franc maar er meldden zich geen kopers meer nadat in perspublicaties was gesuggereerd dat het een kopie zou zijn. Het zou begin deze eeuw zijn nageschilderd door Claude-Emile Schuffenecker aan wie ook andere Van Goghs zijn toegeschreven, waaronder een van de beroemde zonnebloemen-doeken. Van Gogh schilderde Tuin in Auvers kort voor zijn dood in 1890. (DPA/AFP)