Tegenvaller voor Van den Goorbergh

De ene week eerste, nu weer dertiende. Jurgen van den Goorbergh leeft in een wereld van uitersten. In Barcelona trainde hij als een topper, reed vanaf pole position naar de achtste plaats, de rol van subtopper. In Assen neemt hij vandaag op de vierde startrij plaats, een bescheiden bijrol.

Van den Goorbergh weet dat zijn ware mogelijkheden ergens in het midden liggen. Achtste hoopt hij ook te worden in zijn thuis Grand Prix op het TT-circuit. ,,Daar hoor ik thuis. Ik kom net tekort voor de top, maar kan goed in het tweede groepje mee. Barcelona was een mooie uitschieter, Assen kon ietsje beter'', aldus de 28-jarige rijder uit Breda. Na zijn spectaculaire valpartij van donderdag verbeterde hij zich één plaats op de ,,grid''.

Van den Goorbergh kwam door wat blauwe plekken op rug en schouder moeilijk in slaap. De monteurs van de MuZ Weber-ploeg werkten de hele nacht door. De motor, donderdag in vele stukjes uiteen gevallen, werd wonderbaarlijk snel opgelapt en was vrijdag al weer tot het racen van toptijden in staat. ,,Compliment voor die jongens, ik heb er alles aan gedaan om hun werk te belonen.''

Dat de dertiende plaats het hoogst haalbare was, had nog met de crash van een dag eerder te maken. ,,Dat heeft me toch vier- tot vijftiende van een seconde gescheeld. De motor is nog wat minder snel en mijn bewegingsvrijheid iets beperkter. Zonder die val had ik achtste of negende gestaan.''

Zo dicht lagen de trainingstijden in de 500 cc klasse bij elkaar, dat voor vandaag een spannende race wordt voorspeld. WK-leider Alex Crivillé en de Japanner Tadayuki Okada zijn de belangrijkste kandidaten voor de opvolging van Mick Doohan, die de vorige vijf seizoenen de Dutch Grand Prix won.

De Australiër is nu geblesseerd, hij gunt zijn ploeggenoten uit Spanje en Japan het beste. Doohan is ondanks zijn blessure, het gevolg van een zware valpartij, wel aanwezig in Assen. Een beetje onwennig, als toeschouwer. (ANP)