Syrië hekelt Netanyahu, spaart Barak

Syrië heeft gisteren fel uitgehaald naar de scheidende Israelische premier Netanyahu in verband met de Israelische aanvallen, eergisteren, op Libanese doelen. Komend premier Barak werd in de Syrische kritiek juist gespaard.

De officiële Syrische radiozender sprak gisteren van een ,,barbaarse daad''. ,,De regering van Netanyahu heeft de laatste drie jaar een racistische en kwade afkeer van vrede getoond'', aldus de zender die Barak nadrukkelijk buiten beschouwing liet.

Volgens Syrië wilde Netanyahu met het bombardement nog een keer het vredesproces frustreren en het zijn opvolger Barak, die over minder dan twee weken officieel het roer zal overnemen, moeilijk maken. ,,Het lijkt erop dat Netanyahu vastbesloten is het politieke leven te verlaten met nog één grote, dwaze daad'', aldus de Syrische radiozender. Bovendien suggereerde de zender dat de actie mede voortvloeide uit frustraties van de Israëlische legertop, dat de acties van Hezbollah te weinig werden afgestraft. Een hoge militair zou kort voor de bombardementen geklaagd hebben bij de politieke top over de slinkende geloofwaardigheid van het leger.

De reactie van Syrië is van belang, omdat Barak tijdens de verkiezingscampagne heeft beloofd de Israëlische troepen binnen een jaar uit Libanon terug te trekken, en de vredesbesprekingen met Syrië te heropenen. En deze week wisselden Barak en Assad complimenten uit.

Bij de Israëlische aanvallen, de zwaarste sinds 1996, vonden tenminste acht Libanese burgers de dood, en werden 62 Libanezen gewond. Ze vormden een vergelding van een raketaanval, eveneens eergisteren, door de Libanese guerilla-beweging Hezbollah op burgerdoelen in Noord-Israël waarbij twee doden en 13 gewonden vielen. Drie jaar geleden spraken beide partijen juist nog af om af te zien van burgerdoelen.

Israël had het gemunt op doelen in de infrastuctuur zoals bruggen en electriciteitscentrales. Ook een nieuw sportcomplex zou zijn vernietigd. Na de actie trok in het noorden van Israël een groot militair konvooi van tanks en gepantserde voertuigen naar de Israëlisch-Libanese grens.

Barak zelf deed er gisteren zoveel mogelijk het zwijgen toe. Een medewerker van Netanyahu, Aviv Bushinsky, zei dat de aankomend premier pas op de hoogte was gesteld van de actie toen de vliegtuigen al onderweg waren naar hun doelen. Diverse Israëlische kranten meldden gisteren uit anonieme bronnen rond Barak dat de nieuwe Israëlische leider geïrriteerd had gereageerd op deze late melding. Ook zou hij ,,reserves'' hebben over de actie zelf.

Barak herhaalde gisteren wel zijn belofte om de Israelische troepen uit Libanon terug te trekken. Ook zei hij snel de vredesbesprekingen met Syrië te willen openen.

Premier Nethanyahu bracht gisteren een bezoek aan Kiryat Shmona, waar de twee Israelische slachtoffers waren gevallen na de aanval van Hezbollah. Tegenover familieleden van de slachtoffers verklaarde hij dat Israel niet domweg achterover kan leunen terwijl Hezbollah zijn gang gaat.

De Israelische bombardementen oogstten, behalve de woede van Syrië, ook een veroordeling van de Jordaanse premier Abdel Rauf al-Rawabdeh. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lieten weten beducht te zijn voor escalatie van geweld in de grensstreek, zonder de bombardementen overigens regelrecht te veroordelen. De leider van Hezbollah, Nasrallah, heeft inmiddels met wraak gedreigd, hetgeen onmiddelijk leidde tot dreigingen van de kant van Israelische hoge militairen met nieuwe vergeldingsmaatregelen.

Secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties riep beide partijen op de burgers in de grensstreek zoveel mogelijk te sparen. (AFP, Reuters, AP)