Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Lopende zaken. Drie interviews over de toekomst van Servië met de Amerikaanse diplomaat Jacques Klein die in Bosnië toeziet op de naleving van de Dayton-akkoorden, met schrijver van Hitlers gewillige beulen Daniel Goldhagen en met Jelica Milic die in Belgrado een pro-Europese lobby-groep leidt. Ned.3, 22.05-22.45u.

DOCUMENTAIRES

The Silence of the Angels. Tweede deel van een documentaire volgt het historische pad van het orthodox Christendom met behulp van de nog altijd in gebruik zijnde liederen en rituelen van de orthodoxe kerk. Een muzikale reis die de diepste wortels van de Christelijke cultuur weet terug te brengen. Ned.3, 11.00-11.47u.

De oorsprong van de mens. Drie uur durende uitzending over de zoektocht naar onze verste voorouders en op welke manier zijn 2 miljoen jaar geleden overleefden.. NGC, 19.00-22.00u.

Six go back to Europe. Over zes gewone mensen uit Manchester die vijf jaar geleden een reis maakten om meer te weten te komen over de Europese Unie. Nu confronteren ze Robin Cook en de Britse premier Tony Blair over de relatie tussen Groot-Brittannië en Europa. BBC2, 19.45-20.15u.

St. Paul's Cathedral. Eerste deel van een serie over het reilen en zeilen achter de imposante, bewaakte façade van St. Paul's Cathedral in Londen. BBC2, 21.00-21.50u.

Clash of the Titans. Serie over beroemde sporters met vanavond de strijd tussen de uit Glasgow afkomstige voetbalclubs Celtic en de Rangers. BBC2, 23.00-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Close up. Zie TV-vooraf. Ned.1, 18.30-19.29u.

Wunderbare Welt. Eerste aflevering van een vierdelige serie over katten die praktisch onder alle omstandigheden kunnen overleven. Bovendien hebben ze al sinds de tijd van de oude Egyptenaren een speciaal plekje in mensenharten. ZDF, 19.30-20.15u.

Noorderlicht. De Rotterdamse hoogleraar ethiek Inez de Beaufort praat over het klonen van mensen en dieren waar zij niet tegen is. Zij is o.a. van mening dat de Nederlandse overheid de neiging heeft te veel te willen regelen uit angst voor misbruik. Ned.3, 20.00-20.35u.

MUZIEK

Michael Jackson & Friends. Rechtstreekse uitzending van het benefietconcert dat onder de naam Abenteuer Menschlichkeit is georganiseerd in het Olympisch stadion in München. Met optredens van o.a. Michael Jackson, Luciano Pavarotti, Gloria Estefan, Andrea Bocelli, Zucchero Fornaciari en Peter Maffay. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan het Rode Kruis, Unesco en het Nelson Mandela Children's Fund. ZDF, 20.15-0.30u.

Glastonbury 99. Laatste dag van dit festival met optredens van o.a. Skunk Anansie, de Afro Celt Sound System, The Corrs, Lenny Kravitz en de Fun Lovin' Criminals. BBC2, 0.10-3.00u.

KUNST

De nieuwe wereld volgens Brian Eno. Componist/producer/beeldend kunstenaar Brian Eno (Engeland, 1948) was deze maand eregast van het 52ste Holland Festival. Eno gaat opnieuw in op vragen over de digitale revolutie, de rol van de kunst in de wereld en hoe we moeten omgaan met onze ideeën en verwachtingen voor de toekomst. Ned.3, 21.10-22.05u.

FILM

Vanishing Wilderness (Heinz Seilmann & Arthur Dubs, 1974, VS). Natuurdocumentaire over dieren in Noord-Amerika. Pathetisch gebruik van muziek. RTL4, 12.50-14.25u., met reclame.

Po di sangui / Bloedend bos (Flora Gomes, 1996, Guinee Bissau/Frankrijk/Tunesië/Portugal). Afrikaans plattelandsdrama. In nauwe verbondenheid met bomen levende dorpelingen weten zich bedreigd door inspecteurs uit de stad. Ned.3, 13.01-14.29u.

The Scout (Michael Ritchie, 1994, VS). In tragikomedie ontfermt talentjager Albert Brooks zich vaderlijk over zijn in Mexico opgeduikelde, sociaal minder ontwikkelde honkbalfenomeen Brendan Fraser. Ook met Dianne Wiest. SBS6, 13.35-15.15u., onderbroken door reclame.

. The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939, VS). Klassiek muzikaal filmsprookje, naar de boeken van Frank L. Baum. Oorspronkelijk voor Shirley Temple bedoelde hoofdrol maakte legende van toen 16-jarige Judy Garland: Somewhere over the Rainbow... BBC1, 14.00-15.45u., deels zwart-wit.

Mystery Mansion (David E. Jackson, 1983, VS). Meisje zoekt naar schat in verlaten huis in beetje griezelige familiefilm. RTL4, 14.25-16.00u., met reclame.

The Day Mars Invaded Earth (Maury Dexter, 1962, VS). B-sciencefiction-thriller, geïnspireerd op Invasion of the Body Snatchers (1956). Marsmannetjes nemen bezit van vrienden en familie van wetenschapper Kent Taylor. Slot vloekt met ijzeren Hollywood-wet. Fox, 20.25-21.35u., onderbroken door reclame.

. Terms of Endearment (James L. Brooks, 1983, VS). Regiedebuut van televisieproducent Brooks won vijf Oscars en was anno 1983 een effectief staaltje `gemoderniseerd' melodrama. Heerszuchtige weduwe Shirley MacLaine stookt in huwelijk van dochter Debra Winger met botte stumper Jeff Daniels. Dan krijgt Winger kanker en wordt moeder verliefd op excentrieke buurman Jack Nicholson. Net5, 20.45-23.10u., onderbroken door reclame.

Les sous-doués en vacances (Claude Zidi, 1981, Frankrijk). Vervolgklucht over liefdesrivalen in Saint-Tropez grossiert in politiek incorrecte grollen over vrouwen en homo's. Met Guy Marchand, Daniel Auteuil. VRT, 21.10-22.45u.

The Crush (Alan Shapiro, 1993, VS). Nabokovs `Lolita' vormde inspiratiebron voor Fatal Attraction-variant waarin een voorlijk 14-jarig meisje (Alicia Silverstone) het leven terroriseert van haar weigerachtige liefdesobject Cary Elwes. Veronica, 21.40-23.20u., onderbroken door reclame.

. Un été à la Goulette (Férid Boughédir, 1995, Tunesië). Regisseur van Halfaouine brengt in mild spottende komedie een ode aan het La Goulette van zijn middelbare schooltijd: een gemoedelijk havenstadje waar christenen, joden en moslims bevriend zijn, maar tegelijkertijd mordicus tegen gemengde liefdesaffaires. Gastrol van Claudia Cardinale. Canvas, 22.40-0.10u.

Turtle Beach (Stephen Wallace, 1991, Australië). Algemeen als mislukt beschouwd drama waarin Australische verslaggeefster Greta Scacchi haar ouderlijke plichten en journalistieke objectiviteit uit het oog verliest ten gunste van bekommernis om in Maleisië belaagde Vietnamese bootvluchtelingen. Ook met Joan Chen. Maandag, RTL4, 11.45-13.20u., onderbroken door reclame.

Knights and Emeralds (Ian Emes, 1986, Engeland). Raciale en amoureuze rivaliteit tussen twee fanfares in Brits fabrieksstadje. Maandag, RTL4, 13.20-15.05u., onderbroken door reclame.

Leadbelly (Gordon Parks, 1976, VS). Door kenners bekritiseerde biografie van de zwarte blueszanger Huddie Ledbetter (1885-1949). Maandag, SBS6, 14.00-16.15u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Scaramouche (George Sidney, 1952, VS). ARD, 15.05-16.55u.; The French Connection II (John Frankenheimer, 1975, VS). ZDF, 0.35-2.30u.; Body and Soul (Robert Rossen, 1947, VS). ZDF, 2.30-4.10u., zwart-wit.