Scheuring in partij Bouterse

In Suriname is de politiek chaos compleet nu de NDP, de partij van Bouterse en president Wijdenbosch, in twee kampen verdeeld is geraakt.

De helft van de NDP-parlementariërs steunt nu Wijdenbosch, de andere helft partijvoorzitter Desi Bouterse. Die laatste is woensdag in overleg getreden met het `Gestructureerde Samenwerkingsverband Plus' (GS), een coalitie van oppositiepartijen, vakbonden en werkgevers, plus afvalligen uit de coalitie van Wijdenbosch. Doel van de gesprekken is een tweederde meerderheid te vinden voor het kiezen van een nieuwe president. Het GS heeft daarvoor André Telting voorgedragen, de voormalige directeur van de Centrale Bank. Hij zou een interim-regering moeten leiden om orde op zaken te stellen. President Wijdenbosch meent evenwel dat het onmogelijk is hem af te zetten. Hij heeft eigenmachtig verkiezingen voor mei 2000 uitgeschreven.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Errol Snijders heeft donderdag de Nederlandse ambassadeur ontboden om te klagen over een brief van de bewindslieden Herfkens en Van Aartsen van afgelopen week aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden schrijven dat Suriname door gebrek aan goed bestuur niet hoeft te rekenen op ontwikkelingshulp. Wijdenbosch zou geen moreel gezag meer hebben, de inflatie zou onder zijn bewind in totaal 300 procent bedragen, de buitenlandse schuld van Suriname zou zijn opgelopen tot 400 miljoen dollar - volgens Surinaamse bronnen nog een conservatieve schatting. De schuld zou worden gedekt door de inkomsten van de Staatsolie, een van de weinig goedlopende staatsbedrijven in Suriname. Drie jaar geleden had Suriname vrijwel geen buitenlandse schulden. Om het begrotingstekort te dekken, zou Suriname maandelijks een bedrag van omgerekend acht miljoen Nederlandse gulden bijdrukken.

De Surinaamse minister Snijders stelt dat de buitenlandse schuld slechts 239 miljoen dollar bedraagt. Hij ontkent dat Staatsolie als onderpand dient.