ROOMIJS MET BANANEN-HONINGSAUS

In dit recept spreek ik van een bananen-honingsaus terwijl de hoeveelheid suiker aanzienlijk groter is dan de hoeveelheid honing. Maar dat doe ik om aan te geven dat suiker alleen maar zoet is en alleen naar suiker smaakt, terwijl een goede honing zich onderscheidt door een heel scala van (meer of minder) zoete geuren en smaken. Wat jammer dat honing tegenwoordig grotendeels uit de keuken verdwenen is (behalve misschien om op toost te smeren), zeker wanneer er zo veel soorten verkrijgbaar zijn.

Zelf heb ik altijd meerdere smaken in huis, zoals lavendel, heide, tijm, kastanje, acacia en rozemarijn. Elke honing heeft zijn eigen smaak en kleur; en goede lavendelhoning heeft bijvoorbeeld een prachtige gouden kleur en is uitgesproken bloemig van smaak terwijl kastanjehoning diep mahoniebruin is en een geprononceerde pittige kruidensmaak heeft. Tijmhoning is ook heel erg aromatisch met een bloemig bouquet dat heerlijk samengaat met wild en gevogelte maar over peren kan worden gesmeerd voor een in de oven gebakken perentaart. De oude Grieken en Romeinen dachten dat honing zomaar als dauw uit de hemel neerdaalde, waarna bijen de druppels verzamelden – en dat de beste kwaliteit honing in de beste bloemen zaten. Zijn wij tegenwoordig beter af omdat we weten dat niets zomaar uit de lucht valt, maar vergeten zijn hoe honing tal van gerechten met subtiele zoete smaken kan verrijken? Doe de suiker in een pan, giet er het water over en zet de pan op een matig vuur. Breng al roerend aan de kook en schep er eventueel het naar boven drijvende schuim af. Laat ca. 3 min. zachtjes koken tot de suiker volledig opgelost is. Neem de pan van het vuur. Snijd de bananen in plakken en schep ze snel door het citroensap om verkleuring te voorkomen. Schep de plakjes banaan met citroensap, de gember en honing door de siroop in de pan en zet de pan weer op het vuur. Breng aan de kook en laat onder regelmatig omscheppen 5 min. zachtjes koken. Doe het bananen-honingmengsel in een blender en draai tot een schuimig mengsel. Passeer de saus door een fijne zeef boven een kom. Laat de saus volledig afkoelen, waarbij u hem af en toe omroert. Dek de kom af met plastic folie en bewaar tot gebruik in de koelkast.