Proef met pepperspray

De politie gaat zich over enige tijd wapenen met een nieuw middel: de spuitbus met pepperspray. Maar voor het nieuwe wapen wordt ingevoerd moet duidelijk zijn hoe mensen met astma-aandoeningen reageren op de prikkelende stof.

Het ministerie van binnenlandse zaken laat binnenkort speciaal onderzoek houden onder een groep astma-patiënten. Pas als duidelijk is hoe deze categorie reageert, worden twee politiekorpsen, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Noord uitgerust met het nieuwe wapen. Als het wapen daar effectief blijkt, zal de pepperspray landelijk worden ingevoerd.

Pepperspray is een hulpmiddel voor politie-agenten om zich te verdedigen tegen agressieve burgers. Het middel schakelt iemand enige tijd uit zonder dat blijvend letsel wordt toegebracht. Politie-agenten kunnen er gebruik van maken als de wapenstok geen soelaas biedt en het gebruik van een vuurwapen een te zwaar middel is.

Als het onderzoek onder astma-patiënten goed uitpakt en het experiment in de twee politie-regio's slaagt, wordt de pepperspray in de loop van 2001 bij alle politiekorpsen ingevoerd.