Oldtimers steeds populairder

Voor auto's ouder dan 25 jaar betalen eigenaren sinds april 1995 geen motorrijtuigenbelasting meer. Sindsdien is het aantal oldtimers in Nederland verdrievoudigd tot ruim 113.000. Inmiddels is 1,8 procent van het autopark aan te merken als klassieker. De meeste oudjes zijn Volkswagens: 17.449 stuks, ofwel 2,7 procent van alle in Nederland geregistreerde Volkswagens.

Waarschijnlijk zijn de meeste daarvan Kevers. Zeker is dat niet, omdat lange tijd niet consequent werd bijgehouden van welk model een auto was. Het grootste merk in Nederland, Opel, is veel minder populair bij liefhebbers van oude auto's: 7.125 Opels zijn ouder dan 25 jaar, 0,8 procent van alle Opels.

Sommige merken zijn zeer gewild onder oldtimerliefhebbers. Cadillac, Porsche, Chevrolet, Jaguar en MG bijvoorbeeld, waarvan 12 (Porsche) tot zelfs 65 procent (MG) ouder is dan 25 jaar.

Vooral jongere chauffeurs voelen zich aangetrokken tot oude auto's. De meeste oldtimerrijders zijn jonger dan 45 jaar. Onder ouderen is de Daf populair: 11 procent van de eigenaren van een Daf is ouder dan 65 jaar, terwijl slechts 5 procent van de bezitters van alle oude auto's in die leeftijdscategorie valt.