Noord-Korea wil praten, toeriste vrij

De regering in Pyonguang heeft gisteren de Zuid-Koreaanse toeriste vrijgelaten die afgelopen zondag werd opgepakt omdat ze zou hebben geprobeerd haar Noord-Koreaanse gidsen over te halen om te vluchten. De vrouw maakte in het gezelschap van een groot aantal Zuid-Koreaanse toeristen een uitstapje naar het Kumgang-gebergte in Noord-Korea. Ze zou haar belegeiders hebben voorgehouden dat ze een veel beter leven zouden krijgen indien ze zouden overlopen naar het zuiden.

Een woordvoerder van het concern Hyundai, dat de toeristische excursies met een cruiseschip naar het Kumgang-gebergte organiseert, zei niet te weten of er losgeld is betaald voor de vrijlating van de vrouw.

De rechtstreekse vredesonderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Korea, die eerder deze week in Peking begonnen en vervolgens weer werden afgebroken, zullen vermoedelijk vandaag worden voortgezet. Een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris zei gisteren in de Chinese hoofdstad dat Noord-Korea heeft voorgesteld opnieuw om de tafel te gaan zitten, zonder dat het daarbij, zoals gebruikelijk, voorwaarden vooraf heeft gesteld. De Noord-Koreaanse delegatie stelde eerder deze week nog de eis dat Zuid-Korea zich verontschuldigt voor het doen zinken van een Noord-Koreaans torpedoschip, vorige week tijdens een vuurgevecht op de Gele Zee.

Overigens heeft de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung, architect van het `zonneschijn'-beleid ten opzichte van het noorden, de regering in Pyongyang gisteren gewaarschuwd niet nog een keer raketproeven te nemen. Afgelopen najaar lanceerde Noord-Korea een drietrapsraket, wat grote verontrusting teweeg heeft gebracht bij Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.(AP, Reuters)