Mink K. dit jaar in België voor rechter

De bij de IRT-affaire betrokken drugshandelaar Mink K., met wie het Amsterdamse openbaar ministerie een deal in voorbereiding heeft, moet dit jaar in België voor de rechter verschijnen op verdenking van omkoping van een vertrouwensman bij de Belgische politie.

Dit is desgevraagd meegedeeld door de Brusselse officier van justitie E. van der Seijpt. Mink K. is in het nieuws sinds de commissie-Kalsbeek rapporteerde over parallelle importen van 15.000 kilo cocaïne met hulp van corrupte ambtenaren tijdens de IRT-affaire.

De commissie-Kalsbeek is tijdens haar onderzoek gemeld dat Mink K. een cruciale rol speelde bij de IRT-drugsimporten. Ook kwam de commissie op het spoor van voorlopige afspraken die het Amsterdamse OM vorig jaar met Mink K. maakte, waarbij de crimineel in ruil voor strafvermindering verklaringen over het drugsmilieu zou afleggen.

De commissie-Kalsbeek en de Tweede Kamer vinden deze `pre-deal' gezien de status van Mink K. als `topcrimineel' ongepast. Minister Korthals (Justitie) stemt ermee in. De ex-commando Mink K. werd in 1995 in Amsterdam veroordeeld tot zes jaar wegens cocaïne- en wapenbezit maar verkeert op vrije voeten in afwachting van een beroepsprocedure.

In België loopt sinds eind 1997 een justitieel onderzoek tegen Mink K. op verdenking van ,,actieve corruptie'', aldus officier van justitie Van der Seijpt. Mink K. zou informatie hebben gekocht van een medewerker van de Algemene Politiesteundienst (APSD) in Brussel, Koenraad Veeckman.

Veeckman had een vertrouwensfunctie bij de Belgische politie. Huiszoeking bij de politiemedewerker bracht eind 1997 aan het licht dat hij privé kon beschikken over de dossiers van alle in België lopende gerechtelijke operaties en alle internationale opsporingsbevelen in de Schengen-landen.

Volgens officier van justitie Van der Seijpt heeft Veeckman bekend dat hij ,,ultrageheime'' informatie aan Mink K. heeft verkocht. ,,De concrete verdenking tegen Mink K. is dat hij de Belgische overheid heeft gecorrumpeerd door te betalen voor vertrouwelijke informatie'', aldus Van der Seijpt. Op deze vorm van ,,actieve corruptie'' staat in België een maximumstraf van vijf jaar.

Politiemedewerker Veeckman heeft volgens Van der Seijpt bekend informatie aan Mink K. te hebben verkocht. K. ontkent, aldus Van der Seijpt. De Brusselse officier van justitie heeft Mink K. vorig jaar verhoord, nadat Mink op Belgisch verzoek door de Franse politie was aangehouden.

K. werd tot ,,grote verrassing'' van Van der Seijpt veertien dagen later vrijgelaten door het Hof van Beroep, al betrof het ,,een juridisch verdedigbare beslissing''. Van der Seijpt had ,,nadere aanhouding'' van Mink K. gevraagd, ,,gezien de ernst van de gebleken feiten''. Ook in Nederland wist Mink K. uitzitting van zijn celstraf wegens drugs- en wapenbezit te ontlopen door het aanspannen van beroepspprocedures. Hierover ontstond bij het OM argwaan. Een raadsheer van het Amsterdamse hof was steeds betrokken bij de voor K. gunstige uitspraken terwijl deze raadsheer ook privé-contacten had met een Fiod-medewerker die een centrale rol speelde bij de IRT-drugsdoorlatingen.