Lichte stijging Nederlandse export

De Nederlandse uitvoer is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1 procent toegenomen. De export naar andere EU-lidstaten bleef nagenoeg gelijk. De verwachting is dat de export dit jaar in totaal 405 miljard gulden zal bedragen, 2 procent meer dan in 1998. Dat zei staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) deze week op de halfjaarlijkse exportbijeenkomst van de Exportbevorderings- en Voorlichtingsdienst (EVD). Ybema is ,,gematigd optimistisch'' over de cijfers, maar zei dat ondanks de positieve berichten over een aantrekkende economische groei ,,toch een beetje voorzichtig'' te moeten blijven.

De groei vond vooral plaats buiten de EU, met name in Oost-Azië en het westelijk halfrond. De export naar Midden-Europa is eveneens toegenomen. De groei van 1 procent in het eerste kwartaal van 1999 is het resultaat van een volumetoename van ongeveer 5 procent en een prijsdaling van 4 procent. (Haagse Redactie)