IND-directeur Elting stapt op

Directeur Lucas Elting van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie verandert per 1 oktober van baan. Hij vertrekt naar de raad van bestuur van de samenwerkende Schiedamse en Vlaardingse Ziekenhuizen.

Elting kreeg in februari met een hoog opgelopend conflict met zijn ondernemingsraad. De OR dreigde de IND-directie voor de rechter te slepen, omdat het personeel te weinig werd betrokken bij een geplande uitbreiding van de dienst met zeshonderd mensen. Secretaris-generaal Borghouts van Justitie suste het conflict.

Het vertrek van Elting heeft hiermee volgens een woordvoerder van Justitie niets mee te maken. Elting was volgens haar na bijna vier jaar aan iets anders toe.

De IND, die alle asielverzoeken behandelt, staat al enig tijd zwaar onder druk. Zware kritiek kwam van onder meer de Nationale Ombudsman. Onder het personeel is een groot verloop en het ziekteverzuim is opgelopen tot zo'n 9 procent. Landelijk ligt het ziekteverzuim op 5,5 procent.