Het rugnummer van Boulmerka

Hassiba Boulmerka heeft moeten rennen voor haar leven. Letterlijk. Nadat de Algerijnse in 1992 olympisch kampioene op de 1.500 meter was geworden, werd ze bij terugkeer in haar land vooral uitgejouwd. De 24-jarige atlete werd zelfs met de dood bedreigd omdat ze zo onbeschaamd was geweest in een korte broek en met blote armen hard te hollen ten overstaan van een publiek van mannen. Onder aanvoering van islamitische fundamentalisten werd Boulmerka bejegend als een hoer. Boulmerka was niet de enige Algerijnse sportvrouw die als een overspelige vrouw werd bestempeld.

Ook de judokampioene Houria Zaidat moest het ontgelden. Twee van haar drie broers werden vermoord, evenals haar moeder. De judoka kreeg een met bloed geschreven dreigement: `Dood aan de vrouwen die geen hedjab (islamitische vrouwenkleding) dragen. Dood aan de vrouwen die sport bedrijven.' Boulmerka week voor de voorbereiding op de Spelen van 1996 uit naar Cuba. Boulmerka kreeg speciale bescherming, niet omdat zij een kampioene was, maar uit vrees voor fundamentalistische acties. De drievoudige wereldkampioene slaagde er niet in weer olympisch kampioen te worden. Maar Boulmerka is nog steeds een symbool voor Afrikaanse en Arabische vrouwen. Ze sportte zolang ze zelf wilde, in blote benen en blote armen, zoals ze dat ook wilde.

Aflevering 25 in de serie over helden van deze eeuw.