Groei economie VS nog wat groter

De Amerikaanse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 4,3 procent op jaarbasis krachtiger gegroeid dan aanvankelijk werd verwacht, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde definitieve opgave van het Amerikaanse ministerie van Handel. In een eerdere opgave had het ministerie een percentage van 4,1 procent genoemd.

Ook de meeste deskundigen hadden 4,1 procent verwacht. Niettemin is het werkelijke percentage van 4,3 procent lager dan de zeer hoge 6 procent die in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar werd geregistreerd.

De bijstelling van het groeipercentage in het eerste kwartaal was nodig omdat bleek dat de export niet met 6,8, maar met 5,1 procent is afgenomen. Verder nam de import toe met 13,5 procent in plaats van de eerdere vermelde 14,2 procent. De inflatie blijkt eveneens wat hoger te zijn. Die is nu vastgesteld op 1,6 procent tegen een eerdere opgave van 1,4 à 1,5 procent. Verder liet het ministerie van Handel weten de bedrijfswinsten in het derde kwartaal niet met 4,3, maar met 6,2 procent zijn gestegen. (ANP)